Linkovi

SAD i Velika Britanija prete oštrijim sankcijama


Francuski ministar inostranih poslova Loren Fabijis, američki državni sekretar Džon Keri i britanski šef diplomatije Vilijam Hejg tokom sastanka u Londonu
Francuski ministar inostranih poslova Loren Fabijis, američki državni sekretar Džon Keri i britanski šef diplomatije Vilijam Hejg tokom sastanka u Londonu

Britanski ministar spoljnih poslova izjavio je da će "to kako se Rusija bude ponašala u danima pred izbore u Ukrajini" biti presudno u odluci da li da se Moskvi uvedu obimnije sankcije

Velika Britanija i SAD upozorile su Rusiju da će biti pogođena još širim ekonomskim sankcijama ukoliko pokuša da omete predsedničke izbore u Ukrajini zakazane za 25. maj.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je da će "to kako se Rusija bude ponašala u danima pred izbore" biti presudno u odluci da li da se Moskvi "uvedu obimnije ekonomske i trgovinske sankcije" od strane SAD i Evropske unije.

U Londonu je takođe govorio i američki državni sekretar Džon Keri, koji je izrazio nadu da će Rusija ohrabriti proruske saparatiste na istoku Ukrajine da "deluju u okviru procesa koji je započeo" - očigledno aludirajući na razgobvore o "nacionalnom jedinstvu" koji su juče počeli u Kijevu, ali bez učešća separatista.

U međuvremenu, vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandr Turčinov izjavio je da je vojska uništila dve vojne baze separatista u istočnoj Ukrajini. On je obraćajući se parlamantu rekao da su trupe tokom noći uništile pobunjeničke baze u blizini gradova Kramatorsk i Slavjansk, kao i da su preuzele kontrolu televizijskog tornja u Slavjansku.

Novinska agencija Interfaks prenela je izjavu portparola pobunjenika u tom gradu koji je demantovao Turčinovljeve tvrdnje, rekavši da separatisti i dalje kontrolišu sve bezbenosne punktove i "utvrđene položaje".
XS
SM
MD
LG