Linkovi

Apel Ukrajincima da štede energiju


Ukraina gas
Ukraina gas

Žitelji Kijeva I drugih ukrajinskih gradova moraju na razne načine da se dovijaju da bi došli do tople vode, pošto su shodno direktivama ukrajinske vlade o štednji energije, toplane zavrnule slavine. Strepnje Ukrajinaca kako će da prebrode zimu rastu posle odluke Rusije u junu, da prekine dovod gasa Ukrajini.

Nataša sa jednogodišnjim sinom uživa u toplom sunčanom danu u Kijevu. Međutim pomisao na povratak u stan nije tako prijatna. Treba okupati dete , a nema tople vode.

Ne mogu da okupam dete, ne mogu da operem sudove. Ono osnovno što je ljudima potrebno su topla voda, grejanje i struja. Ako im to ukinete kakav je kvalitet života? “

Mnogi stambeni blokovi u Kijevu, građeni u vreme Sovjetskog Saveza, povezani su sa termoelektranama koje ih snabdevaju toplom vodom I grejanjem.Svakog leta ceo sistem snabdevanja se zatvara, na nedelju dana, zbog servisiranja I čišćenja .

Međutim ove nedelje najavljeno je da tople vode neće biti do oktobra, da bi se sačuvale zalihe gasa za zimu.

Sada je sredina leta , sunčano je i toplo tako da bez tople vode i grejanja može da se preživi. Ali za nekoliko meseci temperature će pasti . Biće sneg, led. Narod će morati da preživi zimu bez jeftinog ruskog gasa.”

Zamenik direktora ukrajinske državne kompanije Naftogaz, Oleksandr Todičuk poručuje svojim sugrađanima da se pripreme za teška vremena. .

Zima je pred nama. Trenutno, u podzemnim skladištima, imamo 15 milijardi kubnih metara gasa, što je oko trećine koji bi Ukrajinci u normalnim uslovima potrošili ove godine. ”

Todičuk na mapi pokazuje platforme u ukrajinskom delu Crnog mora koje su od marta, posle nasilnog oduzimanja Krima Ukrajini, pod kontrolom Moskve.

Suočena sa energetskom krizom, Ukrajina je počela da primenjuje novo oružje u ratu oko gasa sa Rusijom. Štednju energije.

Pokret nazvan Energetska evolucija pod sloganom “Štedimo energiju, čuvajno Ukrajinu” , nastoji da ukaže na ranije rasipanje energije, puštanjem video spotova poput parodoije na scenu tuširanja iz filma Psiho . Polina Baškina je portparol pokreta.

Kao prvo želimo da informišemo narod da je štednja energije dobra za ekonomiju. Drugi cilj nam je da ih pripremimo na šok zbog porasta cene gasa, jer cene će rasti. Računi će na jesen biti mnogo veći. Treći cilj nam je dugoročniji, a to je da Ukrajina postane enegretski nezavisna zemlja.”

Baškina tvrdi da je taj dugoročni plan ostvariv, uprkos ukrajinske istorijske zavisnosti od ruske energije.

Ako se budemo pridržavali štednje energije mogli bi da uštedimo između 45 I 48 odsto od sadašnje protrošnje . Taj procenat pretvoren u gas bio bi 29 milijardi kubnih metara, što je više gasa nego što smo kupili od Rusije 2013 .”

Susedna Skovačka ponudila je pomoć Kijevu da preživi zimski period, tako što bi preusmerila protok gasa iz Evropske Unije u Ukrajinu. U međuvremenu Ukrajincima jedino preostaje da drastično smanje potrošnju energije I prekinu energetsku zavisnost od Rusije.

XS
SM
MD
LG