Linkovi

Međunarodna podrška mirovnom planu za Siriju


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, američki državni sekretar Džon Keri i izaslanik UN Stefan da Mistura
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, američki državni sekretar Džon Keri i izaslanik UN Stefan da Mistura

Američki državni sekretar Džon Keri pozdravio je "jedinstvo bez presedana" u Savetu bezbednosti UN, koji prethodno nije uspevao da usaglasi stav o rešenju sukoba u Siriji

Međunarodni mirovni plan za Siriju, koji je juče jednoglasno odobrio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, retki je primer jedinstva svetskih sila u pogledu sukoba u kojem je poginulo više od četvrt miliona ljudi, rekao je državni sekretar Džon Keri.

Keri je pozdravio, kako je naveo, jedinstvo bez presedana i ocenio da je jučerašnji sporazum "veliki napredak."

Ministri inostranih poslova usvojili su juče američki predlog rezolucije, posle celodnevnog sastanka Međunarodne grupe za podršku Siriji u Njujorku.

Dogovor o rezoluciji je prvi put u skoro pet godina konflikta da je Savet bezbednosti UN uspeo da prevaziđe neslaganja i usaglasi se u pogledu situacije u Siriji.

U tekstu rezolucije ne pominje se budućnost predsednika Bašara al Asada, ključna tačka neslaganja između Rusije i zapadnih zemalja koja je ostala nerešena.

U rezoluciji se izražava podrška sirijskom političkom procecu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija, postavlja cilj od šest meseci za formiranje prelazne vlade, dok bi izbori bili održani u roku od godinu i po. Takođe se traži implementacije sveobuhvatnog prekida vatre, paralelno sa održavanjem mirovnih pregovora.

Sirijske opozicione grupe izrazile su danas nezadovoljstvo planom. Podeljena opozicija insistira na Asadovom odlasku.

Konflikt u Siriji primorao je stotine hiljada građana Sirije da napuste zemlju i upute se prema Evropi.

XS
SM
MD
LG