Linkovi

UN proglasile "Malalin dan"


Pakistanka Malala Jusufzai u bolnici "Kraljica Elizabeta" u Londonu
Pakistanka Malala Jusufzai u bolnici "Kraljica Elizabeta" u Londonu

Peticiju, u kojoj se traži da se tinejdžerka koju su ranili pripadnici Talibana nominuje za Nobelovu nagradu za mir, potpisalo 90.000 ljudi

Pakistanski učenici i aktivisti za ljudska prava ukazuju počast 15-godišnjoj devojčici iz te zemlje koju su pripadnici Talibani teško ranili pre mesec dana.

Ujednjene nacije proglasile su današnji dan takozvanim "Malalinim danom", kako bi ceo svet odao počast Malali Jusafzai, koju su naoružani napadači napali, jer je promovisala prava devojčica da pohađaju školu i beležila ratne zločine Talibana.

U njenom rodnom gradu Mingori, u Dolini Svat, na severozapadu Pakistana, stotine učenika molile su se za njen oporavak i zarekle da će nastaviti njenu misiju. Pristalice su se takođe okupile u Karačiju i drugim gradovima.

Malala Jusufzai trenutno se oporavlja od rana u bolnici u Velikoj Britaniji, čiji premijer Dejvid Kameron je juče pakistanskoj vladi uručio peticiju sa više od milion potpisa u znak podrške tinejdžerki.

Jednu drugu peticiju, u kojoj se traži da Malala bude nominovana za Nobelovu nagradu za mir, potpisalo je 90 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG