Linkovi

Uhapšeno 16 carinika zbog sumnje da su oštetili budžet za 11,5 miliona evra


Nebojša Stefanović, ministar policije u Vladi Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)
Nebojša Stefanović, ministar policije u Vladi Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je u akciji policije, u saradnji sa Upravom carina i nadležnim tužilaštvima, policija uhapsila 16 carinskih službenika i odgovorno lice jednog preduzeća, osumnjičene da su budžet Srbije oštetili za više od 11,5 miliona evra.

Sumnja se da su zaposleni u Upravi carina skoro godinu dana robu, pre svega cigarete uvezene iz inostranstva, fiktivno razduživali za navodne potrebe ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji.

Stefanović je naveo da su službenici nesavesnim postupanjem primili u rad nekompletnu, nepravilnu i falsifikovanu dokumentaciju i na taj način omogućili oslobađanje od carine, poreza, akciza i drugih posebnih dažbina.

Naveo je da je značaj te akcije višestruk, budući da je osim hapšenja osumnjičenih i njihovog procesuiranja sprečeno i dalje nanošenje štete budžetu Srbije i nastavak krađe više miliona evra od građana.

Uprava carina saopštila je da su uhapšeni carinici koji rade na carinskim ispostavama Dobanovci i Terminal Beograd, zbog sumnje da su počinili krivična dela nesavestan rad u službi i poreska utaja.

Na osnovu informacija prikupljenih tokom višemesečnog rada Odeljenja za unutrašnju kontrolu Uprave carina, osim 16 carinskih službenika privedeno je odgovorno lice preduzeća "COCO SHOPING" iz Beograda, saopšteno iz Uprave.

Sumnja se da su privedeni carinski službenici, od oktobra 2015. do septembra 2016. godine, privrednim društvima "COCO SHOPING" i "OLIMPIC ŠPED" iz Beograda omogućili uvoz akcizne robe koja je na osnovu falsifikovane dokumentacije u carinskom postupku bila predstavljena kao roba za snabdevanje diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih vladinih organizacija, čime su navedene firme bile oslobođene plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina.

Na taj način omogućen je uvoz više od 800.000 boksova cigareta, kao i brojnih cigarilosa, raznih alkoholnih pića i parfema za koje je izbegnuto plaćanje carine, PDV-a i akcize, a fiktivno razdužena roba završavala je na crnom tržištu.

"Uprava carina neće dozvoliti da bilo ko od njenih službenika nesmetano nanosi štetu državnom budžetu zloupotrebljavajući ovlašćenja i zbog toga će nastaviti intenzivno da prikuplja i analizira podatke o radu svojih zaposlenih, kao i o ispravnosti sprovođenja carinskog postupka," navodi se u saopštenju.

Uprava carina je podsetila građane da sve nepravilnosti u radu carinskih službenika mogu prijaviti na ''''Otvorenu carinsku linija'''' 064/732 i dežurnu telefonsku liniju Unutrašnje kontrole 066/303-300.

XS
SM
MD
LG