Linkovi

Uhapšeni bivši rukovodioci "Kolubare"


Uhapšeni bivši rukovodioci "Kolubare"
Uhapšeni bivši rukovodioci "Kolubare"

Nekadašnji direktor Rudarskog basena "Kolubara" Dragan Tomić i još 16 osoaba uhapšeno je zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili javno preduzeće iz Lazarevca za više od 10 miliona eura, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije.

Uhapšeno 17 osoba zbog finansijskih malverzacija kojima je Kolubara kako se navodi - oštećena za više od 10 miliona eura
Uhapšeno 17 osoba zbog finansijskih malverzacija kojima je Kolubara kako se navodi - oštećena za više od 10 miliona eura

Kako je objasnio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, ovim je okončan deo pretkrivičnog postupka pokrenutog zbog sumnji da se u ovom lazarevačkom preduzeću, kroz zakup građevinskih mašina u vlasništvu privatnih preduzeća, nezakonito koriste sredstva Kolubare i pribavlja imovinska korist drugim pravnim i fizičkim licima.

Povodom otvaranja istrage u Kolubari oglasila se i ministarka pravde Snežana Malović, koja je poručila da da Srbiju više niko neće videti kao zemlju u kojoj je korupcija prihvatljiva, i da se na ovom slučaju neće stati. Izržavajući uverenje da je podrška građana u borbi protiv korupcije nepodeljena, Malovićeva je naglasila da su istrage visoke korupcije najteže jer zainteresovanih da se dokazi zataškaju ima na svim nivoima.

Sličan stav izneo je i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, koji je najavio da se do kraja godine mogu očekivati još neki veliki postupci u borbi protiv korupcije:

"Ovo je tek početak akcije, mislim da ne treba svi zajedno da komentarišemo, ali je činjenica da su targetovana lica koja su bila kjučna u tim preduzećima, da je u pitanju zaista brutalna korupcija, bez obzira što pričamo o visokoj korupciji. Jer do sada se uvek pokazalo da su ključ visoke korupcije javne nabavke i tenderi."

Kako je još rekao Homen akciju hapšenja zbog zloupotreba u "Kolubari" podržala kompletna Vlada Srbije i vladajuća koalicija, a vlasti u Srbiji su ovim slučajem pokazale da su čvrsto rešene da obećanja o borbi protiv korupcije ne ostanu mrtvo slovo na papiru. Povodom ovih hapšenja oglasio se i lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je rekao da malverzacije u rudarskom basenu "Kolubara" ne treba vezivati samo za period od 2004. do 2007. godine, već da treba ispitati šta se u tom preduzeću dešavalo pre i posle tog perioda:

"Nije se to dogodilo u prethodnoj Vladi – to se događalo do pre neki dan. Sad kažemo da je ovaj direktor nešto smanjio korupciju. Moguće da je nešto smanjio, sli sve je bilo isto godinama, posebno kad su bili remonti itd. Ne treba posmatrati usko jedan period i posmatrati samo tri-četiri godine koje odgovaraju ovoj Vladi."

Inače, akcija hapšenja izvedena je nakon visemesečnog rada Tužilaštva za organizovani kriminal je u saradnji sa policiskom upravom za grad Beograd, upravom kriminalističke policije i poreskom policijom. Policija je tokom pretkrivičnog postupka u vezi sa slučajem "Kolubara" do sada uzela izjave od oko 100 osoba, a prema najavama treba očekivati proširenje krivičnog postupka i na druga lica.

XS
SM
MD
LG