Linkovi

Ubijena Anja Nidringhaus, fotoreporter AP-a


Na novinarke Keti Genon i Anju Nidringhaus pucano je u provinciji Kost u Avganistanu.
Na novinarke Keti Genon i Anju Nidringhaus pucano je u provinciji Kost u Avganistanu.

Iskusna fotorepoterka Asošijtejd Presa, Anja Nidgringhaus, ubijena je u napadu u pokrajini Kost, dok je njena koleginica Keti Genon ranjena, ali je u stabilnom stanju.

Avganistanski zvaničnici saopštili su da je jedan policajac pucao na dve strane novinarke i da je tom prilikom jedna ubijena, dok je druga ranjena, neposredno pred održavanje predsedničkih izbora. Ubijena je 48-godišnja Anja Nidringhaus, nemački fotograf, koja je radila za agenciju Asošiejted pres, dok je takođe izveštač AP-a Keti Genon ranjena i nalazi se u stabilnom stanju.

Anja Nidringhaus je 20 godina bila fotoreporter iz ratnih zona poput Kuvajta, Iraka, Libije, Gaze i Zapadne obale, a kao ratni fotoreporter počela je da radi 90-ih godina na Balkanu. U Avganistanu je boravila vise puta od 2001. Ona je pratila i sportske manifestacije širom sveta i dobila je brojne nagrade za svoj rad. Bila je u timu agencije AP koja je 2005. dobila Pulicerovu nagradu za fotografiju snimljenu za vreme rata u Iraku, a dobila je i nagradu Hrabrbost u novinarstvu od Međunarodne ženske medijske fondacije, navodi AP.

To je treći smrtonosni napad na novinare u poslednje tri nedelje. Avganistan je rasporedio hiljade pripadnika bezbednosnih snaga širom zemlje radi sprečavanja Talibanske pretnje da će napadati biračka mesta.

Pojačane mere bezbednosti su deo vladinih nastojanja da ohrabri građane da izađu na glasanje na predsedničkim i lokalnim izborima. Neki ljudi kažu da je pitanje stizanja do izbornih mesta bez povreda, postalo važnije od pitanjima u samoj kampanji.

“Jedina stvar koju očekujemo od izbora, bilo ko da pobedi, je bezbednost, a znamo da se siromaštvo neće promeniti. Jedino što želimo je bezbednost”, kaže Avganistanka Gandi Gul.

Zahtevi za bezbednim prolazom do biračkih mesta i vraćanjem sa glasanja stižu tokom nedelje dana od kako je Taliban preuzeo odgovornost za nedavno nasilje povezano sa izborima, uključujući samoubilački napad u utorak ispred avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova u kojem je poginulo najmanje 6 policajaca. Uprkos porastu nasilja, odlazeći predsednik Hamid Karzai, koji se nije kandidovao za reizbor, i dalje poziva Avganistance da daju svoj glas njegovom nasledniku. Nestrpljivi glasači nadaju se da će izbori doneti istinske promene.

“Očekujemo od izbora, na prvom mestu, da bi trebalo da bude bezbednost i prosperitet. A, zatim od vlade tražimo zaposlenje. Mi smo nezaposleni, ja sam nezaposlen, moja braća su nezaposlena”, ističe glasač Zalmai Saki.

Mnogi Avganistanci se nadaju da će bezbedni i uspešni izbori umanjiti podršku Talibanu time što će pokazati da demokratija ima šansu u njihovoj zemlji.
XS
SM
MD
LG