Linkovi

Proslave 60. godišnjice završetka Korejskog rata


Vojnik Severne Koreje na tenku tokom današnje parade u Pjongjangu
Vojnik Severne Koreje na tenku tokom današnje parade u Pjongjangu

U Pjongjangu održana grandiozna vojna parada, predsednica Južne Koreje govorila u Seulu, a američki predsednik Barak Obama u Vašingtonu...

Na Korejskom poluostrvu i u SAD obeležena je 60. godišnjica potpisivanja primirja, kojim su okončane borbe u Korejskom ratu 1953.

Severna Koreja održala je masovnu vojnu paradu u sklopu obeležavanja praznika koji Pjongjang naziva "Danom pobede u ratu za oslobođenje domovine".

Severnokorejski lider Kim Džong Un, okružen visokim partijskim zvaničnicima i oficirima vojske, pratio je paradu na Trgu Kim Il Sunga, uz razgovor sa potpredsednikom Kine Lijem Juan-čaoom.

Hiljade vojnika marširale su uporedo sa tenkovima i vojnim kamionima na kojima su se nalazile rakete, dok su ih helikopteri i ratni avioni nadletali.

Američki predsednik polaže venac na spomenik Veteranima Korejskog rata u Vašingtonu
Američki predsednik polaže venac na spomenik Veteranima Korejskog rata u Vašingtonu
U Južnoj Koreji, godišnjica je obeležena govorom predsednice Park Geun Hje i izložbom o istoriji trogodišnjeg sukoba.

A u SAD, predsednik Barak Obama obratio se velikom broju veterana Korejskog rata i njihovim porodicama okupljenih kod Spomenika žrtvama korejskog rata na Nacionalnom travnjaku, i poručio da su SAD i saveznici pobedili u Korejskom ratu, dajući narodu Južne Koreje šansu za slobodu i demokratiju.
XS
SM
MD
LG