Linkovi

U Beogradu obeleženo 25 godina od početka rata u BIH


Spomenik žrtvama opsade Sarajeva 1992-1995
Spomenik žrtvama opsade Sarajeva 1992-1995

Nekoliko nevladinih organizacija danas je u centru Beograda obeležilo četvrt veka od početka oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini 1992. godine, uz poruku da neće prestati da traže pravdu za "žrtve agresije" srpskih snaga na Sarajevo.

Nikada nećemo zaboraviti zločine u Sarajevu, niti prestati da tražimo odgovornost, poručile su Žene u crnom koje su danas na Trgu Republike u Beogradu održale mirovni performans "25 godina - 25 ogledala" uz velike transparente "Solidarnost", "Pamtimo" i "6. aprila 1992. - 6. aprila 2017".

Učesnice performansa, u crnini i ćutanju, držale su ogledala sa crnim florom na kojima su bila ispisana imena gradova i mesta Sarajevo, Banjaluka, Žepa, Višegrad...

BIH je na današnji dan pre 25 godina priznata kao nezavisna država, posle čega je usledila opsada Sarajeva od strane srpskih oružanih formacija, rekla je novinarima predstavnica Žena u crnom Staša Zajović.

"Razmislimo i danas, da vidimo da li je nasilje koje sada tropimo u ovoj zemlji, direktno povezano sa onim što se dešavalo tokom rata, jer u Srbiji su na vlasti oni koji su bili tada veoma aktivni u ratnoj propagandi i mnogim ratnim operacijama," izjavila je Zajović.

Ona je naglasila da neće prestati da traže odgovornost za zločine prvo srpskih oružanih formacija, a onda i ostalih.

Akciju su organizovali i Inicijativa mladih za ljudska prava uz podršku Autonomnog ženskog centra, Mreže žena protiv nasilja, Saveza antifašista, Rekonstrukcija Ženski fond.

I pored toga što su UN proglasile grad Sarajevo zaštićenom zonom, grad je bio 1.475 dana pod opsadom, tokom koje je poginulo više od 11.000 odraslih i više od 1.600 dece, a ispaljeno preko 480.000 projektila, podsetile su te organizacije.

Prve žrtve u multinacionalnom Sarajevu bile su žene - ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić, a taj grad je postao simbol za uništavanje gradova u ratu, podsetili su organizatori okupljanja.

Skup je obezbeđivala policija.

Kako navode lokalni mediji, pre početka skupa koji je održan na Trgu Republike, nekoliko mladića je prošlo na dvadesetak metara od okupljenih uz skandiranje "Radovan Karadžić", na šta su policajci intervenisali. Drugih incidenata nije bilo.

XS
SM
MD
LG