Linkovi

U transportnu infrastrukturu domaćin Mondijala uložio više od 2 milijarde dolara


Južna Afrika je tri dana uoči Mondijala dobila i svoju prvu brzu železnicu
Južna Afrika je tri dana uoči Mondijala dobila i svoju prvu brzu železnicu

Izgrađeni su ili modernizovani aerodromi u Johanesburgu, DurbanuKejptaunu, Blumfontejnu i Port Elizabetu.

Pripreme za početak Svetskog fudbalskog prvenstva 11. juna su u završnoj fazi. Jedan od najvećih sportskih dogadjaja na svetu biće održan prvi put na afričkom kontinentu. Južnoafrička Republika uložila je više milijardi dolara u pripreme za taj dogadjaj, uključujući više od dve milijarde za poboljšanje transportne mreže.

Prvi utisak brojnih stranih fudbalskih navijača koji će stići na Svetsko prvenstvo u fudbalu biće petospratna zgrada za dolaske na potpuno renoviranom medjunarodnom aerodromu u Johanesburgu. Vlada Južnoafričke republike uložila je oko 700 miliona dolara samo u taj aerodrom. Kapacitet primanja putnika povećan je sa 17 na 28 miliona godišnje, povezani su domaći i medjunarodni terminali i obnovljeni su šalteri za karte, prodavnice i restorani. Aerodromska kompanije Južne Afrike je na čelu najvećeg aerodroma u zemlji. Portparol kompanije Solomon Makgale kaže da je projekat, koji je trajao pet godina, stvorio zdanje najvišeg kvaliteta:

„To je aerodrom najvišeg kvaliteta kakve možete da vidite u Evropi ili Americi. Izgradjen je po medjunarodnim standardima i u odredjenom smislu želeli bismo da verujemo da smo nadmašili sve rekorde.“

Vlada je takodje sagradila novi aerodrom, vredan milijardu dolara u Durbanu, a obnovljeni su i aerodromi u Kejptaunu, Blumfontejnu i Port Elizabetu. Putevi i pruge su takodje obnovljeni. Poboljšanja infrastrukture nisu namenjena samo hiljadama stranih navijača koji će boraviti u poseti tokom Svetskog fudbalskog prvenstva. Oni treba da budu podrška rastućoj ekonomiji u zemlji, posle završetka turnira. Makgale kaže da su specijalni napori preduzeti radi poboljšanja bezbednosti i reagovanja na bilo koju terorističku pretnju. Solomon Makgale kaže:

„Blisko smo saradjivali sa južnoafričkom policijom. Oni su obezbedili da njihovi pripadnici patroliraju aerodromom sve vreme. Sada im pružamo podršku tako što smo angažovali i privatne kompanije za obezbedjenje čiji pripadnici takodje patroliraju“.

Iako stanovnici Južnoafričke Republike kažu da bi moglo da bude manjih problema tokom održavanja Svetskog prvenstva, mnogi to vide kao priliku da predstave svoju zemlju i da posetiocima ostave prijatna sećanja na svoje gostoprimstvo.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG