Linkovi

Srbi zaustavili konvoje KFOR-a


Nemački vojnici KFOR-a zaustavljeni na putu da prođu kroz barikade na graničnom prelazu iz Srbije u severno Kosovo, 18. oktobar 2011.
Nemački vojnici KFOR-a zaustavljeni na putu da prođu kroz barikade na graničnom prelazu iz Srbije u severno Kosovo, 18. oktobar 2011.

Srbi na severu Kosova danas su na dve lokacije zaustavili konvoje KFOR-a koji su krenuli ka prelazima Jarinje i Brnjak. Rešenje problema oko barikada očekuje se nakon sutrašnje zajedničke sednice Skupština Opština Zubin potok, Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica.

Pripadnici KFOR-a jutros su došli do barikade u selu Jagnjenica, koje se nalazi na putu Kosovska Mitrovica – Zubin Potok, gde su im okupljeni Srbi preneli da će braniti barikadu telima ako KFOR pokuša da je ukloni.

Nakon razgovora predsednika Opštine Zubin Potok Slaviše Ristića i potpukovnika KFOR-a Klausa Glaba dogovoreno je, kako je kazao Ristić, da se KFOR vrati u bazu i sačeka sutrašnju sednicu četiri skupštine opština na severu Kosova.

Nešto kasnije predstavnici KFOR-a zatražili su od Srba na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici da propuste njihov konvoj ka prelazu Jarinje. Medjutim okupljeni gradjani su to odbili rekavši da će bariakde ukloniti kada se sa prelaza povuku kosovski carinici i policajci.

Komandant KFOR-a Erhard Drevs rekao je da je razočaran što barikade do danas nisu uklonjene. On je u pisanoj izjavi medijima izrazio nadu da će sutrašnja sednica Skupština Opstina doneti pozitivne rezultate.

“KFOR je spreman i odlučan da preduzme akciju u ime slobode kretanja ukoliko opštinski sastanak u sredu ne donese zadovoljavajuće rezultate. Usredsredjeni smo na omogućavanje normalnog života civilima”, istakao je komandant KFOR-a general major Erhard Drevs.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je za Glas Amerike da očekuje da će se na sutrašnjoj sednici pronaći resenje prihvatljivo za obe strane

“Očekujem da ćemo na sutrašnjoj sednici pronaći rešenje koje će zadovoljiti obe strane. I srpski narod na severu Kosova i misiju KFOR-a koja želi da svoje vojnike snabde sa osnosvnim životnim namirnicama u svojim bazama na severu Kosova”, rekao je Pantić.

Zajednička sednica Skupština Opština na severu Kosova na kojoj će se razmatrati zahtevi KFOR-a biće održana sutra u Zubinom Potoku.

XS
SM
MD
LG