Linkovi

Turska u fokusu samita EU o migrantima


Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi na smait EU u Briselu, 15. oktobra 2016.
Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi na smait EU u Briselu, 15. oktobra 2016.

U situaciji kada je gotovo 700 hiljada izbjeglica već stlglo na evropsko tlo a milioni čekaju na šansu da krenu istim putem, još jedan, četvrti po redu evropski samit posvećen isključivo izbjegličkoj krizi, započeo je večeras u Briselu.

U fokusu je Turska, gdje gotovo dva i po miliona Sirijaca i Iračana čeka na šansu da dodju do Evrope, zemlja koja je konačno prepoznata kao ključni partner u zaustavljanju migracije kakva do sada nije zabilježena.

Dati politički okvir i potpis evropskih lidera na plan koji bi bio provodiv u praksi i u kojem bi se Ankara osjećala kao partner, a ne tek kao sabirni centar za milione izbjeglih, zadatak je kakav je pred sebe postavio ako ne cijeli skup u Briselu, onda barem prvi čovjek Evropskog savjeta - Donald Tusk.

"U septembru smo se dogovorili da naš prioritet treba da bude jačanje vanjskih granica EU, kao i povećana pomoć zemljama susjedstva i izbjeglicama koje su tamo. Danas idemo dalje. Očekujem da će evropski lideri dogovoriti set zaključaka koji će omogućiti punu upotrebu Frontexa, uključujući i pravo da ljude vraća odakle su došli, kao i da bude aktiviniji u zaštiti granica. Kada je riječ o Turskoj i širem regionu Bliskog istoka, razgovaraćemo o tome šta naši principi treba da znače u praksi..."

A praksa je pokazala da se većina država još uvijek oglušuje o nedavno data vlastita obećanja o finansijskoj pomoći - obećano je oko milijardu eura podrške medunarodnim organizacijama koje se bave izbjeglicama u regionu, a za sada su svoj dio u najvećem obimu ispunile tek Velika Britanija i Njemačka...

"Treba nam više reda i kontrole. Ne očekujem da ćemo večeras postići konačan rezultat ali nam trebaju jasni signali da će sve države ispuniti svoje finansijske obaveze i dati potrebno ljudstvo. Neke od država trenutno primaju najviše izbjeglica i ako povrh tog treba da daju i svoje ljudstvo, to nije pošteno", kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

A jedna od država koje su prve na udaru izbjegličkog talasa je svakako Grčka...

"Podrška Evrope država na prvoj liniji, uz poštivanje solidarnosti prema izbjeglima je naš zajednički, evropski interes. Grčka je spremna da da saradjuje sa Turskom na osnovama medjunarodnog prava ali prije svega, sada je vrijeme da se preduzmu hrabre političke inicijative na rješavanju sirijske krize, kako bi se zaustavili izbjeglički talasi i ljudi koji u Evropi žele da nadju bolji život", poručio je premijer Aleksis Cipras.

A saradnja sa Turskom znači i davanje odredjeni ustupaka Ankari - prije svega, bezvizni režim i više novca...

"Slovenija podržava davanje bezviznog režima Turskoj, kao i dodatnu finnsijsku pomoć tj zemlji u bavljenju izbjeglicama. Moramo naći rješenja kojima bi, zajedno sa Turskom, rijesili tu ljudsku dramu i humanitarnu krizu", izjavio je premijer Slovenije, Miro Cerar.

Na početku samita niko nije posebno isticao "ucjene" kako su neki od evropskih zvaničnika ranije nazvali tursku "listu zelja" medju kojima je i ubrzanje pristupanja Turske EU. U svakom slučaju, ubrzanje zajedničke evropske akcije, uz Tursku kao partnera, u rješavanju izbjegličke drame je ne samo prioritet, već i neophodno ukoliko se ne želi da izbjeglička kriza preraste u evropsku.

XS
SM
MD
LG