Linkovi

Turska nastavlja s napadima u Siriji i Iraku


Slika iz kokpita turskog borbenog aviona, koji je objavila državna novinska agencija Anadolu, navodeći da se radi o napadu na ciljeve Islamske države u Siriji
Slika iz kokpita turskog borbenog aviona, koji je objavila državna novinska agencija Anadolu, navodeći da se radi o napadu na ciljeve Islamske države u Siriji

Premijer Ahmet Davutoglu izjavio da će se bezbednosne operacije nastaviti dokle god to bude potrebno. "Niko ne bi trebalo da sumnja u našu odlučnost. Nećemo dozvoliti da da se Turska pretvori u zemlju bezakonja".

Turski borbeni avioni gađali su protekle noći kampove grupe koja sebe naziva Islamska država u Siriji, dok su turske kopnene snage izvršila napade na delove severnog Iraka, u kojima se nalaze pripadnici Kurdistankse radničke partije (PKK).

Turski zvaničnici navode da je cilj napada bio da se stvopri "zona bezbednosti" u velikoj oblasti na severu Sirije.

Obraćajući se novinarima u Ankari, premijer Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da će se bezbednosne operacije nastaviti dokle god to bude potrebno.

"Niko ne bi trebalo da sumnja u našu odlučnos. Nećemo dozvoliti da da se Turska pretvori u zemlju bezakonja", poručio je Davutoglu.

Napad na PKK bio je prvi udar Turske na iračke Kurde još od 2013. kada je postignuto primirje između dve strane. U saopštenju vlade navodi se da su Turski avioni gađali skloništa PKK, bunkere, skladišta i druge "logističke punktove".

"Primirje više ne znači ništa, posle intenzivnih vazdušnih napada okupatorske turske vojske", objavila je Kurdistanska radnička partija na svojoj internet stranici.

XS
SM
MD
LG