Linkovi

Eskalacija sukoba posle napada u Ankari


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Novi bombaški napad u Turskoj doveo je do eskalacije sukoba turske vlade i kurdskih separatista, kao i porasta tenzija između Ankare i Sjedinjenih Država

Američki predsednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom izrazio saučešće povodm terorističkog napada u Ankari, u kojem je poginulo 28 osoba. Bijela kuća je saopštila da su dvojica lidera razgovarala o bezbednosnoj situaciji u Siriji i potrebi za saradnju Sjedinjenih Država i Turske. Novi bombaški napad u Turskoj je, između ostalog doveo, do zaoštravanja tenzija između Ankare i Vašingtona. Analitičari smatraju da se podjele produbljuju u veoma teškom trenutku za rešavanje krize u Siriji, gde vladine snage nastavljaju napad na grad Alepo.

Napad u srcu Ankare zaoštrio je retoriku turskih lidera i podstakao predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da brzo obeća osvetu i optuži kurdske separatističke grupe i njihove sirijske pristalice.

“Iako vođe Partije demokratskog jedinstva i Kurdistanske radničke partije kažu da nemaju veze sa napadom, na osnovu informacija koje su prikupili ministar unutrašnjih poslova i obaveštajne agencije, utvrđeno je da su oni odgovorni.”

Jugoistok Turske je od prošle godine postao ratište, s obzirom na to da je Erdogan pojačao napade na kurdske separatiste. Taj obračun je proširio i na Siriju, gdje turski tenkovi napadaju sirijsku teritoriju na kojoj djeluju kurdske snage. Analitičari smatraju da Erdogan koristi najnovije bombaške napade u Turskoj kao izgovor za eskalaciju ofanzive.

“Erdogan nije neko kome je potreban izgovor da bi sprovodio takvu vrstu politike, ali očekujem da će ovo svakako iskoristiti u svoju svrhu”, smatra analitičar Dejvid Luin.

Reakcija turskog predsjednika prijeti da dalje pogorša već problematične odnose Turske i Sjedinjenih Država. Dva NATO saveznika žele da sirijski predsednik Bašar Al Asad ode s vlasti i da unište grupu Islamska država. Međutim, njihovi interesi su suprostavljeni kada je riječ o Kurdima. Dok Turska napada kurdske borce u Siriji, Vašington ih naoružava i pruža im podršku.

“Prvi protivnik Ankare u Siriji je Asadov režim, a drugi Partija demokratskog jedinstva, de fakto kurdski politički entitet koji sada upravlja severnim delom zemlje. Tako da Turska i Sjedinjene Države imaju različite političke ciljeve u Siriji”, ističe analitičar Metin Gurčan.

Nezadovoljstvo turskog lidera bilo je veoma očigledno u nedavnom govoru.

“Koliko puta moram da tražim od Amerike da se odluči da li je na našoj ili strani terorističkih kurdskih organizacija.”

Tenzije između Vašingtona i Erdogana rastu u ključnom trenutku za sirijski sukob, kada vladine snage nastavljaju ofanzivu na Alepo. Kurdski borci su ključni za borbu za taj grad, ali je njihov sve veći uticaj problematičan za turskog predsjednika. Bombaški napad u Ankari je za turske lidere bio potvrda opravdanosti stava da kurdska prijetnja trenutno prevazilazi sve druge ineterese.

XS
SM
MD
LG