Linkovi

Turska: Odbijen napad ID u Iraku


Turski vojni punkt u severnom delu Iraka
Turski vojni punkt u severnom delu Iraka

Turski vojnici, koji u severnom Iraku obučavaju lokalne borce, uspeli su da odbiju napad pripadnika Islamske države, saopštili su turski zvaničnici

U sukobima u vojnoj bazi Bašika, u pokrajini Nineveh, poginulo je najmanje 17 ekstremista.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je napad ekstremista na bazu dokaz opravdanosti angažovanja turskih snaga u tom području. Turska je u decembru rasporedila oko 150 vojnika da bi pomogla u obuci lokalnih boraca da ponovo preuzmu kontrolu nad obližnjim gradom Mosulom, koji drži Islamska država.

Iračka centralna vlada, koja nema veliko prisustvo u tom regionu, usprotivila se tom potezu Ankare, navodeći da se njime krši irački suverenitet.

Turska je prošlog meseca priznala nesporazume sa Bagdadom u pogledu tog pitanja, posle čega je povukla dio boraca. Međutim, Bagdad zatheva potpuno povlačenje, uz pretnju vojnom akcijom.

Turski predsednik danas je rekao da su problemi oko angažovanja turskih snaga nastali tek posle pogoršanja odnosa sa Rusijom zbog obaranja ruskog borbenog aviona iznad Sirije u novembru.

Sjedinjene Države su ranije pozvale Tursku da preduzme korake na smanjenju tenzija sa Irakom, uključujući i povlačenje vojnika sa iračke teritorije.

XS
SM
MD
LG