Linkovi

Turska: Bezvizni režim ili odustajanje od sporazuma


Migranti u izbegličkom kampu Nizip na jugoistoku Turske, 23. aprila 2016.
Migranti u izbegličkom kampu Nizip na jugoistoku Turske, 23. aprila 2016.

U slučaju da Turska ne dobije obećani bezvizni režim, biće doveden u pitanje i sporazum koji je Brisel postigao sa Ankarom o rješavanju izbjegličke krize, najava je turskih zvaničnika, na koju u evropskim institucijama odgovaraju da proces dobijanja bezviznog režima za Tursku teče dogovorenim tokom i da se, i pored aktuelnih zbivanja u Turskoj, njegov nastavak očekuje nakon ljetnje pauze.

U Briselu ne kriju zabrinutost za sporazum kojim se, tvrde, zaustavila izbjeglička rijeka preko Turske do evropskih obala - medjutim, za sada, sporazum je na snazi i dogovoreno vraćanje imigranata u Tursku teče - do kada, niko ne zna, s obzirom na dramatična zbivanja u Turskoj nakon neuspjelo vojnog puča.

Sa turske strane, postoji direktna veza izmedju sporazuma o izbjeglicama i obećanog bezviznog režima za turske gradjane, kao dijela pogodbe Ankare i Brisela o izbjeglicama. Bez bezviznog režima do oktobra ove godine neće biti ni saradnje Turske na rješavanju izbjegličke krize, poručeno je iz Ankare, dok Brisel, i pored glasne zabrinutosti stanjem u Turskoj, ne vidi ozbiljne prijetnje provodjenju svoga dijela pogodbe, skorog davanja bezviznog režima Turskoj...

"Komisija je i ostaje u potpunosti posvećena ispunjavanju sporazuma sa Turskom i isto očekujemo od naših turskih partnera. Sa svoje strane, mi smo čak ubrzali ispunjavanje naših obaveza po sporazumu. Primjera radi, prošle sedmice smo obezbijedili dvije od tri milijarde eura podrške izbjeglicama u Turskoj. Kada je riječ o ispunjenju preostalih preduslova da turska dobije bezvizni režim, Komisija nastavlja da daje podršku turskim vlatima kako bi ubrzale reforme neophodne za dobijenja bezviznog režima. Turska strana je iskazala spremnost da provede u djelo traženo a konačni datum kada bi zemlja mogla da dobije bezvizni režim zavisi od brzine ispunjavanja traženih preduslova”, kaže portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva.

Turska jeste ispunila većinu od postavljenih više od 70 preduslova za bezvizni režim ali jedan, izmjena anti-terorističkog zakona u toj zemlji, čijoj izmeni se protivi Ankara, ostaje pitanje oko kojeg još uvijek nema dogovora. Evropska namjera nije da umanji mogućnost turske države da se pori protiv terorizma , ali isto tako nije ni namjera da dopusti korištenje tog zakona za obračun vlasti sa kritičarima.

"Da novinari i profesori koji na nenasilan način iskazuju gledišta i ne pozivaju na upotrebu sile ne završe u zatvoru ili protiv njih zbog takvih gledišta budu podignute optužnice na osnovu ovog zakona. Mi nastavljamo da radimo sa turskim vlastima kako bi osigurali potrebne izmjene u turskom zakonodavstvu” navodi Andrejeva.

Medjutim, imajući u vidu dosadašnje jasno tursko odbijanje izmjene spornog zakona, teško je vjerovati da će Brisel u skoro vrijeme zaključiti kako su ispunjeni svi uslovi da Ankara dobije bezvizni rezim. Ovo tim prije što iz Brisela i danas poručuju - zeleno svjetlo za turske gradjane da bez viza putuju Evropom će doći tek kada se ispune svi traženi uslovi, uključujući i sporni anti-teroristički zakon. To bi, prema najavama Ankare, imalo direktan uticaj na rješavanje izbjegličke drame, u čijem rješavanju je Turska još uvijek ključni evropski partner.

XS
SM
MD
LG