Linkovi

EU: Turska da preispita upotrebu sile


Turski premijer Tajip Erdogan sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Istanbulu, 7. juna 2013.
Turski premijer Tajip Erdogan sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Istanbulu, 7. juna 2013.

Evropska unija poručila je Turskoj da u demokratiji nema mjesta za prekomjernu upotrebu policijske sile.

Evropska unija poručila je Turskoj da u demokratiji nema mjesta za prekomjernu upotrebu policijske sile, nakon nedelju protesta koji su doveli do žestokih sukoba policije i anti-vladinih demonstranata.

Turska mora da istraži da li je policija upotrijebila prekomjernu silu tokom obračuna sa anti-vladinim demonstrantima i odgovorne privede pravdi, poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File na konferenciji u Istanbulu, kojoj je prisustvovao i turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

“Mirne demonstracije su legitiman način izražavanja stavova u demokratskom društvu. U takvoj demokratiji nema mjesta za upotrebu prekomjerne policijske sile nad demonstrantima”

Uz podsjećanje da je turska vlada već izrazila žaljenje zbog policijske intervencije, Erdogan je proteste u zemlji uporedio sa demonstracijama u Sjedinjenim Državama i članicama Evropske unije.

Kome pokušavaju da održe lekciju? Kada su održani protesti na Vol Stritu u Sjedinjenim Državama, upotrebljen je suzavac i 17 osoba je preminulo. To se dogodilo. Upravo poput protesta u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj. U Grčkoj su organizovani veći protesti. Mi smo protiv nasilja, terorizma i vandalizma i ugrožavanja slobode drugih ljudi. Za sve koji žele da protestuju na demokratski način, dao bih svoj život.”

Turski premijer govorio je na konferenciji samo nekoliko sati nakon povratka u zemlju sa četvorodnevne sjevernoafričke turneje. U govoru na aerodromu u Istanbulu, gdje ga je dočekalo više od 10 hiljada pristalica, poručio je da protesti moraju odmah da prestanu.

„Sve što radimo, radimo u demokratskim i zakonskim okvirima. Za nas 76 miliona drugi načini su neligitimni i protivimo im se.“

Demonstranti odbacuju Erdoganove zahtjeve, ističući da premijer svojim izjavama samo pogoršava situaciju.

„Iznenađena sam što ne može da shvati da se zemlja nalazi u ovoj situaciji zbog njegovih poteza. Iznenađena sam što i dalje koirsti provokativan ton i diže tenzije“, izjavila je jedna demonstrantkinja na trgu Taksim.

Učesnici protesta, koji su se i danas okupili na istanbulskom trgu Taksim i u prijestonici Ankari, zahtijevali su Erdoganovu ostavku, optužujući ga da sekularnoj zemlji nameće svoje islamističke i konzervativne stavove.

Demonstracije su prvobitno počele u Istanbulu prije više od nedelju dana zbog vladinog plana za rušenje gradskog parka. Posle oštrog sukoba policije sa demonstrantima, protesti su se proširili na druge gradove i prerasli u anti-vladine.
XS
SM
MD
LG