Linkovi

Sukobi na trgu Taksim u Istanbulu


Sukob turskih policajaca sa demonstrantima u Istambulu, 11. juni, 2013.
Sukob turskih policajaca sa demonstrantima u Istambulu, 11. juni, 2013.

Neki demonstranti su bacali kamenice, petarde i Molotovljeve koktele na policiju u Istanbulu

Turski specijalci su upotrebili suzavac i vodene topove kada su se hiljade demonstranata večeras vratile na trg Taksim u Istanbulu, pošto su bezbednosne snage ranije tokom dana rasturile proteste na tom mestu.

Novinar turske redakcije Glasa Amerike navodi da je apel da se ponovo okupira trg Taksim privukao demonstrante da se tamo večeras vrate. Situacija je izgledala gotovo ista kao više sati ranije kad je policija zauzela taj trg, koji je već više od 10 dana centar antivladinih protesta.

Neki demonstranti su bacali kamenice, petarde i Molotovljeve koktele na policiju, uprkos apela vlasti da obustave napade. Ranije su demonstranti čuvali barikade i pripremali se za moguću intervenciju kada su bezbednosne snage počele da se okupljaju.

Policija je uklonila protestne transparente sa jedne od zgrada na trgu, zamenivši je turskom zastavom.

Juče su demonstranti odbili da se povuku kada je policija počela da koristi suzavac i vodene topove kako bi razbila antivladin marš u Istanbulu. Demonstranti su odgovorili kamenicama i Molotovljevim koktelima.

„Ovo nije ilegalni protest. Ovde smo došli sa decom i braćom. Poštujemo zakon. Oni koji ne poštuju zakon su, u stvari, oni koji tretiraju sopstveni narod, studente i mlade na ovaj način.“

Tri osobe su poginule od kako su, pre gotovo dve nedelje, počeli protesti. Hiljade ljudi su povredjene dok je više hiljada uhapšeno.

Opoziciona sranka optužuje premijer Redžepa Tajipa Erdogana da podstiče tenzije i gura zemlju u stihiju. Erdogan se složio da se sutra sastane sa demonstrantima.

Protesti su počeli povodom planova da se ukloni jedan javni park u Istambulu. Oni su od tada prerasli u proteste protiv, kako demonstranti kažu, nametanja Erdoganovih islamističkih gledišta sekularnoj zemlji.
XS
SM
MD
LG