Linkovi

Prekid vatre u Turskoj?


Protesti pristalica Abdulaha Odžalana u Dijabakiru
Protesti pristalica Abdulaha Odžalana u Dijabakiru

Zatvoreni lider kurdskih pobunjenika Abdulah Odžalan saopštio da je došlo vreme da se naoružani elementi povuku izvan turskih granica

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je pozdravio mirovnu uvertiru zatvorenog lidera kurdskih pobunjenika Abdulaha Odžalana i rekao da će vojska njegove zemlje prekinuti dejstva protiv pobunjenika, ukoliko oni prestanu da se bore.

Erdogan je to danas saopštio novinarima, povećavši nadu da ustanak koji traje tri decenije može da se završi. Jedan kurdski poslanik je prethodno pročitao Odžalanovo pismo u kojem se navodi da je vreme da oružje utihne i da preovlada politika. Pozdravljajući – kako je rekao – „početak nove ere“, Odžalan kaže da je došlo vreme da se „naši naoružani elementi“ povuku izvan turskih granica.

Prekid vatre će verovatno biti razmenjen za veću autonomiju Kurda u Turskoj i oslobađanje Kurda iz turskih zatvora. U znak dobre volje, kurdski pobunjenici su nedavno oslobodili osam turskih građana, koje su držali zarobljene na severu Iraka.

Kurdi se bore za samoupravu na jugoistoku Turske, a Erdoganova administracija im je već garantovala neka dodatna prava na korišćenje jezika, uključujući i televizijski program na kurdskom jeziku.
XS
SM
MD
LG