Linkovi

Turska vlada proglasila pokušaj puča neuspešnim


Turski narod maše zastavama, Istanbul 16. jul 2016.
Turski narod maše zastavama, Istanbul 16. jul 2016.

Turski zvaničnici navode da je uhapšeno 2.839 vojnika i oficira koji su u petak kasno uveče pokušali da izvrše državni udar, dok je predsednik Erdogan optužio sveštenika u egzilu Fetulaha Gulena da je organizovao zaveru.

Čak 2.745 sudija je suspendovano zbog navodnih veza sa sveštenikom Gulenom. Turski mediji takođe prenose da je izdato 140 naloga za hapšenje članova turskog Vrhovnog suda.

Arhiva - Fetula Gulen, turski islamski sveštenik
Arhiva - Fetula Gulen, turski islamski sveštenik

Islamski sveštenik Fetula Gulen, koji živi u američkoj državi Pensilvaniji demantovao je da stoji iza te zavere. Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da Turska nije uložila zvaničan zahtev za ekstradiciju Gulena, ali da će Sjedinjene Države razmotriti takav zahtev ukoliko turska vlada priloži solidne dokaze o ilegalnim aktivnostima.

Turski premijer Binali Jildrim se danas obratio naciji i nazvao prethodnu noć "mračnom mrljom za Tursku".

Ranije je, u govoru koji je prenosila televizija, vršilac dužnosti šefa kabineta, Umit Dundar hvalio "istorijsku saradnju države i naroda u Turskoj", ali je upozorio da akcije vojnika, koji su pokušali da izvrše puč, neće biti lako zaboravljene.

Postoje različiti izveštaji o broju ljudi koji su ubijeni u sukobima. ali vlada kaže da je stradala bar 161 osoba.

Zapadni obaveštajni i vojni funkcioneri budno prate razvoj dogadjaja u članici NATO-a Turskoj, ključnoj američkoj saveznici u ratu protiv terorista Islamske države. Turska je takodje sledbenik umerene opozicije koja nastoji da zbaci sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

Američki sekretarijat za odbranu je danas saopštio da je turska vlada zatvorila svoj vazdušni prostor za vojne avione i da su kao rezultat toga vazdušne operacije u bazi Indžirlik obustavljene i dodao da američki funkcioneri rade sa Truskom na obnovi tih letova.

XS
SM
MD
LG