Linkovi

Svetski lideri osudili pokušaj puča u Turskoj


Predsednik Barak Obama kao i ostali svetski lideri osudio pokušaj vojnog puča u Turskoj.
Predsednik Barak Obama kao i ostali svetski lideri osudio pokušaj vojnog puča u Turskoj.

Lideri širom sveta osudili su pokušaj vojnog puča u Turskoj iskazavši time podršku izabranoj vladi.

Predstavnik UN-a je rekao kako je generalni sekretar, Ban Ki Mun podvukao da "vojno mešanje u pitanja bilo koje zemlje nije prihvatljivo". Ban je apelovao na mir, nenasilje i uzdržanost dodavši da "će biti od ključne važnosti da se brzo i mirnim putem potvrde civilna uprava i ustavni red u skladu sa demokratskim principima".

U saopštenju izdatom nakon sastanka sa nacionalnim savetnicima za bezbednost predsednik Obama je apelovao na sve strane u Turskoj da podrže demokratski izabranu vladu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, da pokažu uzdržanost i izbegavaju nasilje i krvoproliće.

Predsednik Obama je diskutovao o razvoju dogadjaja telefonom sa državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji je otputovao u Moskvu na sastanke sa visokim ruskim funkcionerima o Siriji.

U današnjem saopštenju, Keri je rekao da će SAD pomoći Turskoj vladi u istrazi puča.

Keri je u telefonskom razgovoru sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom naglasio da Sjedinjene Države "apsolutno podržavaju tursku demokratski izabranu vladu i demokratske institucije". "Sjedinjene Države", dodao je Keri, "apeluju na sve strane da obezbede sigurnost i dobrobit diplomatskih misija i osoblja kao i civila širom Turske".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je istakao da je u kontaktu sa turskim ministrom inostranih poslova Čavušogluom i da budno prati dogadjaje u Turskoj. "Apelujem na mir i uzdržanost i puno poštovanje turskih demokratskih institucija i ustava. Turska je vredan član NATO-a", naveo je Stoltenberg u svom saopštenju.

Savet Evrope je apelovo na turske državne institucije da nastave normalne funkcije te ponudio pomoć u periodu posle pokušaja puča. Ministari Saveta Evrope osudili su pokušaj puča i izrazili podršku demoraktski izabranim vlastima.

Predstavnik nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Sajbert je na tviteru napisao:" Demokratski red se mora poštovati ... sve se mora učiniti da se zaštite ljudski životi".

Britanski sekretar za spoljne poslove, Boris Džonson naveo je da je razgovarao sa turskim kolegom Čavušogluom kako bi podvukao podršku turskoj demokratski izabranoj vladi i institucijama" u svetlu pokušaja puča.

Italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni je rekao da je njegov turski kolega definisao pokušaj puča kao "teroristički čin". Đentiloni je u telefonskom razgovoru sa Čavušogluom izrazio "zadovoljstvo zato što su mobilizacija građana i odbrana institucija funkcionisali".

XS
SM
MD
LG