Linkovi

Turska i Kina jačaju saradnju


Kineski premijer Ven Djiabao i njegov turski domaćin Redžep Tajip Erdogan posle zajedničke konferencije za novinare u Ankari, 8. oktobar 2010.
Kineski premijer Ven Djiabao i njegov turski domaćin Redžep Tajip Erdogan posle zajedničke konferencije za novinare u Ankari, 8. oktobar 2010.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan i kineski premijer Ven Djiabao potpisali su više bilateralnih sporazuma i založili se za povećanje trgovine izmedju dve zemlje na 100 milijardi dolara do 2020. Dvojica lidera saopštila su na konferenciji za novinare u Ankari da je potpisano osam trgovinskih ugovora.

Ugovori uključuju saradnju u oblasti infrastrukture i železničkih projekata kao i kulturnu razmenu. Premijer Erdogan je naglasio da su se obe zemlje saglasile da koriste sopstvene valute u trgovinskoj razmeni. Kina i Turska se nalaze medju zemljama sa najbržim ekonomskim rastom. Analitičari su procenili da je obim razmene izmedju dve zemlje dostigao oko 14,2 milijarde dolara prošle godine. Zvanična kineska novinska agencija Šinhua citirala je juče kineskog ambasadora u Turskoj Gong Djijašenga koji je rekao da poseta premijera Vena Turskoj najavljuje kraj diplomatskih zategnutosti povodnom nasilnih prošlogodišnjih protesta u kineskoj provinciji Šindjiang. Mnogi od demonstranata bili su Ujguri muslimanske vere, pripadnici etničke grupe sa dalekim jezičkim i kulturnim vezama sa Turskom.

XS
SM
MD
LG