Linkovi

Napad u Tunisu uticaće na turizam


Prolaznici i policija ispred Bardo muzeja u Tunisu, dan posle terorističkog napada, 19. mart 2015.
Prolaznici i policija ispred Bardo muzeja u Tunisu, dan posle terorističkog napada, 19. mart 2015.

Posle terorističkog napada u Tunisu u kojem je poginulo 23 ljudi, u zemlji počeo oporavak i procena štete.

Tunis je rasporedio vojsku u većim gradovima nakon terorističkog napada u kojem je poginulo 20 turista i počeo da procjenjuje štetu koju će to nanijeti glavnom izvoru novca za zemlju - turističkoj industriji.

Dan nezavisnosti u Tunisu protekao je bez mnogo slavlja. Zemlja se još oporavlja od napada na prijestonicu Tunis u kojem je poginulo 20 stranih turista.

Vlada je rasporedila vojsku u velikim gradovima i uhapsila devet osoba povezanih sa napadom ekstremista na nacionalni muzej, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Turisti iskazuju podršku zemlji, učešćem u protestu solidarnosti.

"Mislim da je sada izuzetno važno da se iskaže solidarnost sa strancima i Tunižanima koji prolaze kroz ovu krizu, zato što teroristi žele da ostanemo kući i da ne putujemo u Tunis i žele da destabilizuju ovo post-revolucionarno društvo", smatra američki turista Kerolajn Enger.

Tunis je svijetli primjer Arapskog proljeća – mirna pobuna građana koji su zbacili diktatora i organizovali demokratske izbore. Međutim, napadi poput ovih mogu da imaju dalekosežne posljedice po ekonomiju, u kojoj je turizam glavni izvor prihoda. I to ne samo u Tunisu. Ovo je samo najnoviji u nizu napada na strane turiste na Bliskom istoku i u Africi.

Kenijska ekonomija je teško pogođena, nakon što su napadi pripadnika somalijske ekstremističke organizacije Al Šabab uticali na broj posjetilaca.

Posljedice trpe i drugi u regionu, poput Egipta. Trenutno se ispituje i prijetnja od mogućeg napada na turiste u Evropi, što bi takođe moglo da ugrozi ekonomije koje zavise od turizma.

Trenutna situacija ipak ne zabrinjava sve, posebno ne pojedine međunarodne investitore.

"Mislim da je ovo što se događa dio šire slike sve prisutnijeg islamskog ekstremizma, političke fragmentacije, ekonomske nejednakosti. Riječ o velikim među–generacijskim temama. Međutim, tržišta trenutno ne gledaju tako daleko u budućnost i pitam se kada će se opametiti". objašnjava analitičar Majk Ingram.

U međuvremenu, putnički brodovi pristižu u Španiju – bez pojedinih putnika koji su poginuli u napadu u Tunisu. Mnogi su se pak odlučili da skrate odmor i vrate se kući, dok je kompanija “Kosta” prekinula operacije u Tunisu.

Budućnost turističkih destinacija mogla bi da zavisi od toga kako kompanije i zemlje budu reagovale na prijetnje od novih napada.

XS
SM
MD
LG