Linkovi

Tunis se nada povratku turista


Prazne ulice u tunižanskom letovalištu Hamamet...
Prazne ulice u tunižanskom letovalištu Hamamet...

Nemiri koji u Tunisu traju već nedeljama oštetili su okosnicu ekonomije te severnoafričke zemlje – njen turizam. Nemiri koji u Tunisu traju već nedeljama oštetili su okosnicu ekonomije te severnoafričke zemlje – njen turizam. Tunižanska turistička industrija je važan izvor radnih mesta i čini 6,5 odsto ekonomije.

Tunis već godinama uspeva da unovči svoju lepotu, privlačeći gomile evropskih turista kojima nudi lepe plaže, ruševine iz perioda starog Rima, i gradove koji odslikavaju bogatu, eklektičnu istoriju ove zemlje.

Ovih dana, Tunis svetu pokazuje drugačije lice – lice pobune. Takozvana „revolucija jasmina“ dovela je do odlaska autokratskog predsednika Zina El Abidin Ben Alija… ali i brojnih turista. U letovalištu Hamamet, ogorčeni stanovnici napali su simbole režima koji vide kao korumpirani i nedemokratski - simbole kao što je ova kuća jednog Ben Alijevog rodjaka.

Danas, turistički agenti u Hamametu, medju kojima je Sadok Junes, imaju slobodnog vremena na pretek.

„Hamamet ima više od 150 hotela. Nemam tačne podatke o tome koliko je turista otišlo, ali sigurno nekoliko hiljada“, kaže Junes.

Reklama za jedan tržni centar u Hamametu
Reklama za jedan tržni centar u Hamametu

Ulice nisu prazne samo u Hamametu već i svuda po Tunisu. Danas samo meštani sede u kafićima u drevnom gradu Sidi Bu Said, koji su obično prepuni turista, čak i u januaru. Nekoliko agencija za procenu kreditnog rejtinga smanjilo je svoje godišnje prognoze za Tunis, upozoravajući da bi nastavak nemira mogao da ugrozi turizam i strane investicije. Drugi analitičari su, medjutim, veći optimisti.

Sa njima se slaže vlasnik jednog kafića u Sidi Bu, Gizeni Ons.

„Ima japanskih turista, nekoliko Amerikanaca, juče sam video dvoje. Kao i obično oni traže mirni odmor na plaži i uživaju u njemu… ali takodje mislim da im je uzbudljivo sve ovo što se dešava…“

Stranci koji su ostali u Tunisu, kao što je bračni par iz Britanije Bert i Šila Sonders – kažu da posmatraju ovu zemlju, i bivšeg lidera Ben Alija, u drugačijem svetlu.

Nisam ni znao koliki je on bio diktator. Živeli smo ovde dve godine, a kao turiste nas tretiraju otvoreno i pošteno, mislim da je to u prirodi Tunižana“, smatra Bert Sonders.

Dugogodišnji putnici po Tunisu, Meri i Fransoa Luka iz Francuske, takodje osećaju da ih je „revolucija jasmina“ dodatno zbližila sa Tunižanima.

„Mislim da ljudi moraju da dodju i pomognu Tunižanima jer turizam ima važnu ulogu u njihovoj ekonomiji. Turisti ne bi trebalo da se plaše da dodju ovde i obezbede posao onima koji rade po hotelima i restoranima“, veruje Mari.

Neki misle da bi ustanak u Tunisu mogao da čak ojača turizam.

„Uvek ćemo imati svoje sunce, plaže, hotele, mir i bezbednost. I što je još važnije – imaćemo slobodu. Mislim da će to biti dobro za naš turizam, umesto da bude suprotno“, kaže vlasnik kafića Gizeni Ons.

Ons je siguran u jednu stvar – sloboda je dobra za Tunis.

XS
SM
MD
LG