Linkovi

Tunis: Nove ostavke članova vlade


Lider opozicije u Tunisu i advokat Ahmed Nedžib Čebi
Lider opozicije u Tunisu i advokat Ahmed Nedžib Čebi

Još dva ministra u tuniskoj prelaznoj vladi, uključujući istaknutog lidera opozicione stranke, podneli su ostavke nakon višenedeljnih protesta protiv te administracije.

Ahmed Nedžib Čebi, osnivač opozicione Demokratske progresivne stranke, najavio je danas da napušta položaj ministra lokalnog razvoja. On je izrazio nezadovoljstvo smerom prelazne vlade. Čebi i druge opozicione ličnosti pridružili su se prelaznoj vladi nakon januarskog zbacivanja sa vlasti dugogodišnjeg predsednika Zin Al Abedin Ben Alija u okviru nastojanja da okrenu zemlju ka demokratiji.

Ministar visokog obrazovanja, Ahmed Ibrahim, danas je takodje podneo ostavku na položaj u vladi. On je na čelu opozicione stranke Etadždid. Juče su zvanične tuniske novinske agencije najavile odlazak ministara planiranja i tehnologije.

Premijer Mohamed Ganuči podneo je ostavku u nedelju, dan posle sukoba na anti-vladinim demonstracijama u kojima je stradalo troje ljudi. Demonstranti su kritikovali sastav prelazne vlade, rekavši da je suviše bliska bivšoj vladi Ben Alija. Ganuči je na tom položaju zamenio Bedži Kaid-Esebsija, bivšeg ministra vlade. Prelazna vlada je obećala da će održati izbore do sredine jula.

XS
SM
MD
LG