Linkovi

Sprema se optužnica protiv Ben Alija


Bivši predsednik Tunisa Zin El Abidin Ben Ali
Bivši predsednik Tunisa Zin El Abidin Ben Ali

Pravosudni organi Tunisa pripremaju optužnicu u 18 tačaka protiv bivšeg predsednika Zin El Abidina Ben Alija, koja obuhvata niz krivičnih dela - od krijmčarenja droge do ubistava.

Državna novinska agencija TAP javila je da je ministar pravde Lazar Karui Čebi kasno sinoć u intervjuu na državnoj televiziji najavio planove tužilaštva. Čebi je rekao da su u pripremi čak 44 pravna postupka protiv Ben Alija, njegove porodice i političkih saveznika.

Posle 23-ogodišnje vladavine, Ben Ali je pobegao u Saudijsku Arabiju pošto je tokom januarskih protesta zbačen s vlasti. Neki članovi njegove porodice i oni koji su bili u njegovim uskim krugovima i dalje su u pritvoru u Tunisu.

Zapadni mediji preneli su u februaru da je Ben Ali u teškom zdravstvenom stanju u jednoj saudijskoj bolnici, pošto je pretrpeo moždani udar.

Čebi je ukazao da će Ministarstvo pravosuđa Tunisa pokušati da izdejstvuje ekstradiciju Ben Alija od Saudijske Arabije kako bi bio izveden pred lice pravde. Tunis traži pomoć Interpola u za hapšenje Ben Alija i drugih članova njegove porodice koji su napustili zemlju.

XS
SM
MD
LG