Linkovi

Atentat na opozicionog lidera u Tunisu


Protesti u centru glavnog grada Tunisa posle ubistva lidera levičarske opozicione stranke, Mohameda Brahmija.
Protesti u centru glavnog grada Tunisa posle ubistva lidera levičarske opozicione stranke, Mohameda Brahmija.

U Tunisu su izbili protesti posle atentata na istaknutog opozicionog lidera Mohameda Brahmija ispred njegove kuće u prestonici.

U Tunisu su izbili protesti posle atentata na istaknutog opozicionog lidera Mohameda Brahmija ispred njegove kuće u prestonici, što je drugo političko ubistvo u zemlji ove godine.

Nepoznati napadači rano jutros su otvorili vatru na Brahmija, člana nacionalisitčke I sekularne stranke Narodni front. 58-godišnji političar bio je glasni kritičar tunižanske islamističke vlade i član nacionalne skupštine, tela zaduženog za pisanje novog ustava te severnoafričke države.

Posle atentata, hiljade ljudi protestovale su ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u glavnom gradu, Tunisu, kao i bolnice u koju je preneto Brahmijevo telo.

Slične demonstracije izbile su u južnom gradu Sidi Buzid, kolevci tunižanske revolucije, gde su učesnici protesta zapalili dve lokalne kancelarije vladajuće partije Enahda. Umerena islamistička Enahda, koja vlada u koaliciji sa dve sekularne stranke, odmah je osudila ubistvo Brahmija.
XS
SM
MD
LG