Linkovi

"Tunelski pacovi" u borbi protiv odlučnih krijumčara


Agent granične patrole ispituje tunel koji vodi od Tihuane do San Dijega.
Agent granične patrole ispituje tunel koji vodi od Tihuane do San Dijega.

Trgovci drogom koji traže načine da uđu na američko tržište razvili su brojne tajne rute za kriumčarenje – uključujući i kopanje tunela ispod američke granice sa Meksikom. Novinar Glasa Amerike Arturo Martines ušao je u jedan od tih tunela i uverio se koliko je teško sprečiti da droga ilegalno uđe u SAD.

Tuneli su popularan način transporta marihuane još od 1990. Na američko-meksičkoj granici otkriveno ih je više od 220, a više od 60 je u području koje nadgleda granična policija San Dijega. Njihov portparol Hose Hernandes objašnjava zbog čega je ovo područje privlačno za trgovce drogom.

“Vidite, ovo je industrijsko područje. Ima mnogo skladišta i mnogo kamiona koji prolaze pored, uobičajeno je da ih vidite i u dva ujutro. To se često dešava. A trgovci drogom pokušavaju da se sakriju tamo gde ih svi vide”.

Agenti granične patrole kod otkrivenog tunela na granici SAD i Meksika.
Agenti granične patrole kod otkrivenog tunela na granici SAD i Meksika.

Buka koju prave kamioni na američkoj i kuće izgrađene na meksičkoj strani prikrivaju kopanje tajnih tunela, kao što je ovaj, otkriven 2009. Trgovci drogom ne štede na opremi i inženjerima, pa tako jedan tunel može da košta i do 2 miliona dolara. Ovo je tunel Galves, 20 metara ispod zemlje. Ima prugu, osvetljenje, pa čak i telefoniju. Proteže se 70 metara ispod zida na granici. Prokopavan je uz pomoć bušilica i lopata, a otkriven je pre nego što je završen.

Kako bi bila uspešnija u detektivskom poslu, granična policija ima svoje kompleksne sprave - koje uključuju radar koji prodire kroz zemlju i senzore. Lens Lenor vodi ekipu za istraživanje tunela u San Dijegu, čije članove zovu i “tunelski pacovi”. Lenor kaže da krijumčari ove tunele najviše koriste za trgovinu marihuanom, jer je glomazna i zbog specifičnog mirisa ne može da prođe stroge bezbednosne kontrole na aerodromima i graničnim prelazima. Upravo zato krijumčarenje marihuane graničnoj policiji pravi najveći posao.

“Presreli smo 13 pojedinaca sa južne, meksičke strane. Našli su ulaz ispod poda u kupatilu, koji se u stvari spušta uz pomoć hidaruličnog sistema”.

Kada je tunel otkriven, američke vlasti su ga zatvorile.

“Kada posumnjamo da smo našli tunel, obeležimo mesto znakom X, bušimo dok ga ne pronađemo i kad ga nađemo-odmah ga punimo cementom”, kaže Lenor.

Od 2007. do 2015. Sekrtarijat za unutrašnju bezbednost potrošo je 8,7 miliona dolara na zatvaranje ovakvih tunela. U Meksiku primenjuju drugačiji pristup.

“Uglavnom stavljaju đubre na ulaz u tunele i tako ih blokiraju”.

I oko tog metoda se sukobljavaju američke i meksičke vlasti, jer nije trajan. Najmanje 6 tunela ponovo je otvoreno sa meksičke strane, a tamošnje vlasti pravdaju se da nemaju dovoljno novca da koriste cement. Ipak, dve zemlje nastavljaju saradnju na blokiranju tunela i sprečavanju trgovine narkoticima. SAD krijumčarenje droge vide kao pretnju zdravlju i bezbednosti nacije.

XS
SM
MD
LG