Linkovi

Potraga za napadačima na Tufika Softića


Novinar "Vijesti" Tufik Softić
Novinar "Vijesti" Tufik Softić

Crnogorska policija još traga za osobama koje su u nedjelju uveče u Beranama napale novinara "Vijesti" Tufika Softića.

Nepoznati napadači, bacilli su u dvorište njegove porodične kuće eksplozivnu napravu koja je eksplodirala nedaleko od njegovog parkiranog automobila. Na sreću, niko nije povrijeđen jer se Softić u to vrijeme nalazio u kući sa porodicom.

U prvom trenutku, inspektori su posumnjali da je u pitanju šok bomba, ali je policijski vještak, tokom uviđaja, zaključio da je u pitanju moćan eksploziv-trotil. Konačnu riječ o tome daće vještačenje. Policija je u međuvremenu na informativni razgovor privela nekoliko osoba iz Berana i od njih prikupila obavještenja, a pregledani su i snimci sa nadzornih kamera sa okolnih objekata. Provjerava se i telefonska komunikacija sa lokacija kuda se novinar kretao u blizini njegove kuće.

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) osudila je napad na novinara Tufika Softića i izrazila zabrinutost zbog čestih napada na radnike ND "Vijesti". SEEMO podsjeća da je Softić 2007. brutalno pretučen, a da do danas nije uhapšen niko ko je povezan sa tim napadom. Predstavnik OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, osudila je napad na Softića i pozvala nadležne da ga zaštite i sprovedu brzu i temeljnu istragu.

Ona je naglasila da napadi na novinare ugrožavaju slobodu medija i predstavljaju napad na slobodu izražavanja u zemlji. Podsjetila je i na brojne slučajeve nasilja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori, od kojih su mnogi ostali nerasvijetljeni. Meta napada i zastrašivanja i ovoga puta je bio novinar koji se bavi problemom kriminala, korupcije i drugih devijantnih ponašanja u sredini iz koje izvještava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ocijenilo je da ponovni napad na novinara Tufika Softića nije izolovan protivpravni čin, već krivično djelo, akt nasilja koji doprinosi atmosferi straha i netolerancije. Osudi se pridružio i vladajući DPS, kao i gotovo sve političke partije i nevladine organizacije koje djeluju u Crnoj Gori.

No, od osude koja dolazi iz vlasti zbog još jednog od brojnih nerasvijetljenih napada na novinare u Crnoj Gori neće biti mnogo efekta ukoliko državni organi ne počnu da ozbiljnije nego do sada rade svoj posao. Jer, još jedan atak na javnu riječ udar je na državu i njene temelje. Ostane li nerasvijetljen, nadležne institucije šalju poruku da su novinari koji otvaraju neprijatne, ali sa stanovišta javnog interesa potrebne teme, legitimne mete čime država pokazuje svoju slabost ili, pak, povezanost sa organizovanim kriminalnim grupama.
XS
SM
MD
LG