Linkovi

Suđenje za napad na Bostonskom maratonu


Crtež sa suđenja optuženom Džoharu Carnajevu, treći s leva
Crtež sa suđenja optuženom Džoharu Carnajevu, treći s leva

I branilac i tužilac izneli su uvodnu reč pred 18-očlanom porotom na suđenju Džoharu Carnajevu, koji bi mogao da bude osuđen na smrt za bombaški napad na Bostonskom maratonu 2013.

Skoro dve godine posle jednog od najvećih terorističkih napada na američkom tlu, počelo je suđenje osumnjičenom za učešće u bombaškom napadu na Bostonskom maratonu 2013. godine.

I branilac i tužilac izneli su uvodnu reč pred 18-očlanom porotom prvog dana suđenja Džoharu Carnajevu, koji bi mogao da bude osuđen na smrt.

Tužilac navodi da su Carnajev i njegov stariji brat Tamerlan postavili eksploziv na dva mesta u blizini linije finiša na godišnjoj trci 2013. u Bostonu, usmrtivši troje ljudi i ranivši više od 260.

Odbrana priznaje njegovu krivicu, ali pokušava da dokaže da je optuženi bio pod snažnim uticajem svog starijeg brata.

Brat optuženog, Tamerlan Carnajev ubijen je u razmeni vatre sa policijom nekoliko dana posle napada, dok su dvojica braće pokušavali da pobegnu iz Bostona.

Džohar Carnajev, 21-ogodišnji etnički Čečen koji je u Sjedinjene Države došao pre više od 10 godina, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od 30 tačaka optužnice.

XS
SM
MD
LG