Linkovi

Uznemiravajući pregledi putnika


Kontrola putnika na aerodromima na ivici pristojnosti
Kontrola putnika na aerodromima na ivici pristojnosti

Sve više ljudi na američkim aerodromima glasno protestuje zbog novih regulativa, kada je reč o bezbednosnim pregledima. Mnogi Amerikanci možda se osećaju sigurnije kada znaju da je Uprava za bezbednost saobraćaja pooštrila bezbednost sa novim skrenerima za čitavo telo. Međutim, veliki broj putnika, pred gužve za Dan zahvalnosti, oseća se vrlo neprijatno zbog mogućnosti da bude podvrgnut novim vrlo intenzivnim ličnim pretresima.

Izrazi lica govore sve. Amerikanci su bukvalno zgađeni novim veoma intimnim pregledima na aerodromima. I dok se blizu 24 miliona njih sprema da putuje avionom u periodu oko Dana zahvalnosti, u redovima za pregled polako počinje pobuna.

“U osnovi, stranac vas ispipava”, kaže putnik Dejvid Bart.

Vendi Giglioto naziva to sekualnim zlostavljanjem.

“Ispipala mi je celo telo do ramena, između grudi, ispod i oko njih. I sve u tišini.”

U okrugu San Mateo na severu Kalifornije, novi okružni tužilac kaže da će protiv službenika koji pretres budu shvatali previše ozbiljno podneti prijave za nedozvoljeni seksualni kontakt.

“Ukoliko neko zavuče nekom ruku pod bluzu i ostvari neodgovarajući dodir, koža na kožu, to je krivično delo, a ukoliko je to preko odeće, prema zakonu Kalifornije, radi se o prekršaju”, objašnjava okružni tužilac, Stiv Vegstafi.

Kongresmen sa Floride Džon Majka želi da aerodromi umesto federalnih službenika zaposle privatne firme da sprovode preglede, što je već učinilo 17 aerodroma.

“Počelo je sa skidanjem cipela, pa sa tečnostima, sad nas pipaju zbog bombaša u pelenama. Šta je sledeće? Kolonoskopija? Ginekološki pregled?”, pita se republikanac Majka.

Međutim, direktor Uprave za bezbednost saobraćaja Džon Pistoli kaže da je alternativa nezamisliva.

“Svi znamo da al-Kaida i njeni saveznici žele da nas povrede, da žele da sruše bilo putnički ili teretni avion”, podseća Pistoli.

U međuvremenu, putnici su se digli protiv novih pravila. Unija za američke građanske slobode podnela je već 400 žalbi, a tužbe podnose i piloti i druge grupe. Kao i mnogi pre njega, i ovaj spor mogao bi da bude rešen na sudu.

XS
SM
MD
LG