Linkovi

Duel Rut Bejder Ginsberg i Donalda Trampa


Donald Tramp i njegove predsedničke sposobnosti predmet kritike sudije Vrhovnog suda
Donald Tramp i njegove predsedničke sposobnosti predmet kritike sudije Vrhovnog suda

Sudija Vrhovnog suda SAD Rut Bejder Ginsberg i verovatni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp vode rat rečima bez presedana oko njegove sposobnosti da postane američki lider.

Sudije Vrhovog suda gotovo da nikada ne izražavaju svoja gledišta u pogledu američke predizborne kampanje, pridržavajući se dugoročnih pravnih etičkih standarda protiv takvih komentara, ali i zbog toga što bi mogli da budu pozvani da pomognu u odluci o ishodu izbora, kao što se dogodilo 2000-te godine.

Medjutim, Ginsberg je u nekoliko intervjua ove nedelje oštro kritikovala milijardera Trampa koji će, prema očekivanjima, biti proglašen za predsedničkog kandidata republikanske stranke na nacionalnoj konvenciji naredne nedelje.

Ginsberg, koja zastupa dobro poznata liberalna gledišta izjavila je za Njujork Tajms kako očekuje pobedu Hilari Klinton i zaključila da ne može ni da zamisli kakvo bi mesto Amerika bila da je Tramp predsednik.

Tramp je nazvao njene komentare “krajnje neprimerenim” , kao što su učinili i neki pravni analitičari, dok je Vašington post u svom komentaru naveo da, mada se slaže sa sudijom Ginsberg, ipak smatra da je bolje da takvo gledište ne izražava jedan sudija Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG