Linkovi

Tramp i Klinton rade na jedinstvu svojih stranaka


Verovatni presednički kandidati Demokratske odnosno Republikanske stranke, Hilari Klinton i Donald Tramp
Verovatni presednički kandidati Demokratske odnosno Republikanske stranke, Hilari Klinton i Donald Tramp

U američkoj predsedničkoj trci, verovatni kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp su sada fokusirani na ujedinjenje u okviru svojih stranaka pred nacionalne stranačke konvencije narednog meseca. Medjutim, negativne političke posledice nakon nedavne tragedije i masovnog ubistva u Orlandu komplikuju Trampova nastojanja da okupi Republikance oko svoje kandidature.

Posle pucnjave u Orlandu, Donald Tramp je krenuo u napad i krivi i predsednika Baraka Obamu i demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton za politiku koja je olakšala teroristima da ciljaju na Amerikance:

"Mi nećemo dozvoliti ljudima da nas iskorišćavaju. Ići ćemo u bisokop. Leteti avionima. Vodićemo život onako kako treba da ga vodimo.”

Medjutim, Tramp je predložio da se muslimanima zabrani ulazak u SAD i ta oštra retorika je otudjila republikanske lidere poput senatora Miča MeKonela.

“Imamo puno nerešenih pitanja i moj savet našem kandidatu bi bio da počne da priča o tim pitanjima do kojih je američkom narodum stalo i da to počne odmah.”

Mnogi drugi republikanci se nisu oglasili, zabrinuti da bi bilo kakvo javno protivljenje Trampu razgnevilo njegove sledbenike, kaže analitičar Norm Ornstin.

“Ako kritikujete Trampa otudjićete neke specifične segmente republikanske biračke baze, a oni su vam potrebni na izborima koji će ionako biti teški. Ako podržite Trampa onda ste zatočeni njegovim političkim stavovima.”

Kontroverza oko Trampa i njegovih komentara je dala materijala njegovoj verovatnoj protivkandidatkinji na predsedničkim izborima Hilari Klinton:

“Zabrana ulaska muslimanima ne bi zaustavila ovaj napad. Niti će to postići zid. Stoga nijedna od nesmotrenih ideja Donalda Trampa ne bi spasila nijedan život u Orlandu.”

Hilari Klinton radi na ujedinjenju sopstvene stranke i ima nameru da pridobije rivala Bernija Sandersa i njegove sledbenike posle duge i ponekad ogorčene kampanje na primarnim izborima.

“Borićemo se što je moguće jače da stvorimo Demorkatsku stranku koja predstavlja radničke porodice i ljude koji imaju male plate u ovoj zemlji.”, kaže Sanders.

Hilari Klinton se takodje oslanja na predsednika Obamu da pomogne u ujedinjenju stranke, kaže analitičar Džon Fortije.

“Mada ima otrova izmedju delova stranke trenutno postoji dobar osećaj da će to verovatno da se slegne i da će Demokratska stranka biti relativno ujedinjena.”

Najnovije ankete ukazuju da Hilari Klinton povećava vodjstvo nad Trampom posle napada u Orlandu i njegovih kontroverznih komentara.

XS
SM
MD
LG