Linkovi

Stotine čekale u redu da čuju Trampa u Virdžiniji


Veteran Lui Dorfman poklonio je republikanskom kandidatu Donaldu Trampu svoju medalju Purpurno srce
Veteran Lui Dorfman poklonio je republikanskom kandidatu Donaldu Trampu svoju medalju Purpurno srce

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp sinoć se pojavio pred prijateljski nastrojenom publikom od oko 800 ljudi u Severnoj Virdžiniji i održao govor o trgovini, imigraciji i radnim mestima. Virdžinija je važna neopredeljena država na predsedničkim izborima, a ove godine pobeda na njoj je ključna i za Trampa i njegovu demokratsku protivnicu Hilari Klinton. Neke Trampove pristalice probudile su se pre zore da stanu u red za mesta.

Šta nekoga nagoni da ustane rano i čeka šest sati da čuje predsedničkog kandidata, u redu koji vijuga oko velike srednje škole. Zašto bi to radili?

"Mislim da je on – prava stvar”, kaže Džeri iz Virdžinije. "Zbog njega će Amerika ponovo postati velika” - navodi Virdžinijanac Keni.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp započeo je skup pričom o veteranu koji mu je poklonio svoju medalju - Purpurno srce.

“Rekao sam – potpukovniče, da li biste želeli da kažete nešto? On je odgovorio – ne, samo nastavite da govorite to što govorite”.

Tramp nastoji da se poveže sa veteranima posle svojih kontroverznih komentara o roditeljima ubijenog američkog vojnika – muslimana, kao i vesti da je pet puta izbegao da služi u vojsci za vreme Vijetnamskog rata. Ništa od toga ne smeta penzionisanom marincu Marku Ostinu.

"Mislim da će biti odličan glavnokomandujući, kakvog je odavno trebalo da imamo”.

Tramp je obećao da će se boriti protiv terorizma u specijalnom partnerstvu sa Kremljom.

"Umesto svih borbi i potrošenog novca i problema, kada bismo mogli da navedemo Rusiju i ostale da se udruže i ‘razbiju’ ISIS – zar to ne bi bilo dobro?”

Trampu će biti teško da pobedi u Virdžiniji, iz koje potiče Tim Kejn, potpredsednički kandidat Hilari Klinton. Međutim, stručnjaci kažu da ako Tramp pobedi u severnom delu Virdžinije mogao bi da pobedi u celoj državi.

"Ne mogu da zamislim da bi okrug Laudon glasao za korumpiranu Hilari Klinton”.

Međutim, nove ankete pokazuju rast popularnosti Klinton, koja posle nedavne demokratske konvencije vodi na nacionalnom nivou za više od pet procenata.

“Ma nemojte. Stvarno? Ona čak ne zna da prođe kroz kapiju u njujorškom metrou a pokušaće da bude na strani malih, običnih ljudi, jedna od nas? Ne", odlučna je Ajlin Šiling iz okruga Laudon.

U isto vreme dok je Tramp govorio, predsednik Obama je izneo do sada svoju nasnažniju kritiku Trampa.

"Mislim da je republikanski kandidat nepodoban da služi kao predsednik. Rekao sam to prošle nedelje, a on nastavlja da to potvrdjuje”.

“Sa Hilari ćete imati još četiri godine Obame. Ako budete imali još četiri godine Obame, našoj zemlji je odzvonilo”, odgovorio je Tramp.

Republikanski kandidat je takođe poručio biračima da će se vratiti:“Često ću dolaziti u Virdžiniju”.

Zašto su građani Virdžinije tako uzbuđeni? Na poslednjim predsedničkim izborima, 13 elektorskih glasova koje donosi ta država odlučila je razlika od samo tri procenta.

XS
SM
MD
LG