Linkovi

Trostruki praznik u Srbiji


Oklopno vozilo Vojske Srbije tokom vojne vežbe u Nikincima, povodom obeležavanja 72. godišnjice od kapitualcije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu
Oklopno vozilo Vojske Srbije tokom vojne vežbe u Nikincima, povodom obeležavanja 72. godišnjice od kapitualcije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu

Devetog maja u Srbiji se obeležavaju tri praznika - Dan pobede, Dan Evrope i Dan Vojske Srbije, a tim povodom je na poligonu Nikinci održana vojna vežba "Čelik 2017". Već tradicionalno, povodom Dana Evrope, održan je i prijem koji organizuje Delegacija EU u Srbiji.

Povodom Dana pobede, Dana Evrope i Dana vojske Srbije na poligonu Nikinci održana je vežba "Čelik 2017", tokom koje su prikazana i najnovija oružja domaće proizvodnje. Pred državnim vrhom Srbije i predstavnicima diplomatskog kora, koji su prisustvovali prikazu, izvedene su brojne akcije - od raketnog napada i helikopterskog desanta, do antiterorističkih operacija.

U izjavi medijima, predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da vežbom "Čelik 2017", koja je bila ozbiljna i složena, Srbija odvraća svakog ko pomisli da može da joj nanese neko zlo:

"Na današnji Dan pobede i Dan Evrope, na dan koji su i građani Srbije zaslužili pre toliko godina učestvovanjem i slamanjem jednog zla koje je pretilo da uništi čovečanstvo, mogli ste da vidite koliko Srbija brine o svojoj bezbednosti, o sigurnosti svojih građana", poručio je Nikolić.

Povodom Dana Evrope u Skupštini grada održan je svečani prijem, čiji je domaćin bio zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, koji je u obraćanju gostima istakao da se srpski narod pre 16 godina odlučio za evrop-ski put, a do sada je, kako je rekao, na tom putu mnogo postignuto:

"Evropska unija će biti na strani Srbije. Možete ovde da vidite izložbu šta činimo u Srbiji da pomognemo građanima. Zato što EU nije projekat za elitu, EU je projekat za građane. I pokušavamo da budemo najbliže što možemo, kroz naše projekte i zajedničke poslove, sa srpskom administracijom i građanima Srbije".

Na Dan Evrope u EU info centru dodeljene su i nagrade pobednicima u takmičenju mladih u pisanju eseja na temu - "Uloga mladih u evropskoj budućnosti Srbije", a predsednik parlamentarnog Odbora za evropske integra-cije Nenad Čanak čestitao je građanima Srbije Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom i izrazio nadu da će ideja borbe protiv svih vrsta diskriminacije i ideja antifašizma ostati duboko ukorenjena i u budućim generacijama.

XS
SM
MD
LG