Linkovi

Trodimenzionalni štampači uskoro i u kuhinjama


3D štampač
3D štampač

Za neke naučnike, 3D štampanje predstavlja početak nove industrijske revolucije. Postoji san, kako kažu, da će u budućnosti mašine same moći da proizvode svoje rezervne delove, a da će kućni štampači biti u stanju da naprave šta god vi ili vaša deca zamislite. U kući međutim postoji jedna prostorija u kojoj 3D štampač nema tako svetlu budućnost – u kuhinji. Do sada...

Trodimenzionalni štampač na Univerzitetu Kolumbija ima puno posla praveći kekse. Tačnije, jedan kul, trodimenzionalni keks. Istraživači u toj laboratoriji pokušavaju da svet 3D štampanja predstave i u kuhinjama.

“Naša kuhinja je trenutno poslednja nerazvijena tehnologija. Pomislite samo, softveri su ušli u svako drugo polje, ali u kuhinjama i dalje kuvamo kao da smo pećinski ljudi. Kuvamo na vatri. Koristimo primitivni pribor. Ali šta će se dogoditi kada tehnologija uđe u kuhinje, ja mislim da će to biti revolucija”, ističe Hod Lipson sa Univerziteta Kolumbija.

Lipson kaže da kuvanje sa softverom za milenijalce zvuči relativno normalno jer je tehnologija već deo svakog drugog aspekta njihovih života. Njegovi studenti su se udružili sa grupom kuvara iz Međunarodnog kulinarskog centra u Njujorku u dvodnevnom maratonu 3D štampanja. Cilj je bio da se osmisle ukusni specijaliteti koje je moguće odštampati.

“Napravili smo različite ukuse sa povrćem, palentom, piletinom, ribom i uspeli smo da ih odštampamo”, kaže Erv Maliver iz kulinarskog centra.

Međutim pitanje je da li ta jela mogu da se služe u restoranima? Kuvari su bili skeptični, najviše zbog toga što svi sastojci moraju da se pretvore u kašu.

Da li je to nešto što bih video u restoranu, u profesionalnom svetu? Sumnjam. Ne mislim da je to taj ugao. Više izgledaju kao da su za kućnu upotrebu”, ocjenjuje Maliver.

Kućna verzija, prototip 3D štampača uskoro stiže i u vašu kuhinju. Zakačite kartridž sa sastojcima, i dobijete hranljivi obrok koji lepo izgleda i dobar je za vaše zdravlje. Dizajneri kažu da tehnologija samo čeka da ljudi počnu da je upotrebljavaju.

“Neki recepti će možda da postanu jako popularni, i moći ćemo da ih probamo na licu mesta. Pogotovo što ćemo moći da povežemo hranu sa zdravljem, biometrijom, lekovima i genima svakog potrošača na način na koji to danas nije moguće”, najavljuje Lipson.

Ali kakvog je ukusa ta hrana? O tome još nije postignut konsenzus.

XS
SM
MD
LG