Linkovi

Rorabaker: Mirovna pogodba za Balkan


Član Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac iz Kalifornije, Dejna Rorabaker
Član Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac iz Kalifornije, Dejna Rorabaker

Član Predstavničkog doma američkog Kongresa, Dejna Rorabaker, objavio je u današnjem izdanju lista „Volstrit džornal“ komentar pod naslovom „Mirovna pogodba za Balkan“.

Republikanski zakonodavac iz Kalifornije ukazuje da je dobar deo dugoročnih tenzija između Srbije i Kosova izazvan činjenicom da su postignuti mirovni sporazumi zaobišli neka od ključnih spornih pitanja. Jedno od njih je sever Kosova, smatra Rorabaker i dodaje da bi status kvo u kojem Beograd bojkotuje Prištinu, a Priština nastoji da uspostavi kontrolu nad celom svojom teritorijom, mogao da dovede u pitanje izgradnju demokratskih institucija i ekonomsku obnovu Kosova.

Prema njegovim rečima, prva stvar koju bi međunarodna zajednica trebalo da učini, jeste da prizna da postojeća - kako se izrazio „neformalna secesija severnog Kosova preti da potkopa sve što je postignuto do sada“. Rorabaker predlaže novu strategiju za stabilizaciju regiona, koja obuhvata priznanje prava na samoopredeljenje kosovskih Srba, uz poštovanje teritorijalnog suvereniteta Kosova.

On pored ostalog podseća da je kao član američkog Kongresa tvrdio da kosovski Albanci imaju pravo na nezavisnost. Ali Rorabaker ističe da bi i Srbima sa severa Kosova - ukoliko to želi većina - takođe trebalo omogućiti da budu deo Srbije.

Jedna od opcija koja bi mogla da obezbedi dugotrajnu stabilnost, kaže on, jeste sporazum baziran na pravu na samoopredeljenje, uz razmenu teritorija približne veličine između Srbije i Kosova.

Severni deo Kosova bi mogao da se pripoji Srbiji, dok bi većina albanskog stanovništva na jugu Srbije mogla da se priključi Kosovu ako to želi, smatra Rorabaker.

Američki zakonodavac je uveren da bi razmena teritorija, pod uslovom da bude uredno izvedena, poboljšala situaciju i doprinela mirnom rešabanju sadašnjeg spora.

XS
SM
MD
LG