Linkovi

Trampovi verni birači zgranuti snimkom, ostaju uz njega


Bili Prater postavlja Trampov znak na svoju ogradu u Bič Kriku u Zapadnoj Virdžniji. Prater je rudar koji je bez posla više od godinu dana i sada radi za železnicu.
Bili Prater postavlja Trampov znak na svoju ogradu u Bič Kriku u Zapadnoj Virdžniji. Prater je rudar koji je bez posla više od godinu dana i sada radi za železnicu.

Manje od mesec dana pred predsedničke izbore, repubikanac Donald Tramp nastoji da povrati zamah posle nedavnog objavljivanja kontroverznog video snimka, velikog pada popularnosti u anketama i sve ogorčenijeg spora sa liderima stranke. Uprkos nedavnim nevoljama, neke od Trampovih najlojalnijih pristalica i dalje stoje uz njega, u što se tokom nedavne posete Zapadnoj Virdžiniji uverio i novinar Glasa Amerike Džim Maloun.

Postoji stara izreka da je dom tamo gde je srce. A za rudara Krisa Rouza iz Zapadne Virdžinije, to takodje znači ostati lojalan Donaldu Trampu.

“Tramp kaže šta mu je na umu. Ne boji se da kaže šta misli. Ima petlju.”

Industrija uglja je ključna u Zapadnoj Virdžiniji i Rouz je odavno odlučio da želi da bude deo toga. “Svi u mojoj porodici rade u rudnicima uglja. To je naš život, naše bratstvo.”

Medjutim, ta industrija je zapala u težak period. Rudari krive vladine regulative i mnogi od njih su sa velikim entuzijazmom prihvatili Donalda Trampa za predsednika.

Rou kaže da su on i njegova žena bili užasnuti nedavnim video snimkom na kojem se Tramp vulgarno izražava o ženama.

“Ne slažem se stoprocentno sa njegovom retorikom. On mora da nauči da se malo više ponaša kao predsednik.”

Medjutim, Rouz takodje ukazuje da birači žele promenu.

Dosta im je Klintonovih. Dosta im je Bušovih. Vreme je da se kandiduje autsajder. Vreme da se nekome drugom pruži šansa.”

Tramp je takodje u fokusu diskusija na kampusu Univerziteta Zapadne Virdžinije u Morgantaunu. Medjutim, mlada demokratska aktivistkinja Endžel Malen nije Trampov obožavalac.

“Donald Tramp mi je odvratan. Ne volim to da kažem, ali kao žena i pripadnica manjine, ne osećam se ugodno u vezi sa njim. Ne verujem mu kad su u pitanju prava žena.”

Njena mlada koleginica, demokrata Ema Harison kaže da ju je inspirisala Hilari Klinton.

“Ja bih volela da se jednog dana kandidujem za politički položaj, i značilo bi mi sve na svetu da ona probije barijeru na samom vrhu i postane predsednik. “

Poznata kao “Planinska država” Zapadna Virdžinija je jedna od najsiromašnijih država u Americi i njena pretežno belačka populacija vidi Trampa kao spasioca, kaže ekspert Patrik Hiki.

“Trampova poruka zaista ima odjeka ovde, jer je deo te poruke da su američki radnici zbog globalne ekonomije zapostavljeni, a to se, po meni, ne oseća nigde više nego u Zapadnoj Virdžiniji.”

Zapadna Virdžinija će izgleda biti Trampov teren na dan izbora, jer su, bar kako se čini, birači spremni da zanemare njegove loše strane u nadi da će on doneti promenu toj ponosnoj državi sa neizvesnom budućnošću.

XS
SM
MD
LG