Linkovi

Trampova administracija povukla Obaminu direktivu o transrodnim učenicima


Aktivisti za prava transrodnih osoba održali su protest ispred Bele kuće 22. februara.
Aktivisti za prava transrodnih osoba održali su protest ispred Bele kuće 22. februara.

Američka federalna vlada je povukla smernice kojima se transrodnim učenicima dozvoljava da koriste kupatila i svlačionice pola sa kojim se identifikuju a ne onog s kojim su rođeni. Sekretarijati za pravosuđe i obrazovanje objavili su zajedničko pismo upućeno američkim školama u kojima se poništava direktiva koju je prošle godine objavila administracija predsednika Baraka Obame.

U pismu se navodi da takva vrsta odluke nije u nadležnosti federalne vlade i da se mora prepustiti državama i lokalnim vladama. Aktivisti za prava transrodnih osoba organizovali su protest ispred Bele kuće nekoliko sati pošto je odluka objavljena. Obamina administracija je tvrdila da se zakonska zabrana protiv rodne diskriminacije u obrazovanju proteže i na rodni identitet. Međutim, jedan federalni sudija je već blokirao tu uredbu pozivajući se na tužbu koju je zajednički podnela grupa država. To pitanje će se u martu naći pred Vrhovnim sudom koji razmatra slučaj transrodnog tinejdžera Gevina Grima, čiji je školski okrug u Virdžiniji usvojio politiku koja mu zabranjuje da koristi muški toalet u školi.

Prošlogodišnja direktiva predsednika Obame doneta je dok se vodila bitka u Severnoj Karolini, koja je donela državni zakon koji nalaže da ljudi moraju da koriste javne toalete koji odgovaraju polu navedenom u njihovoj krštenici. Zakon je izazvao proteste i doveo do brojnih bojkota, kao što je bila odluka NBA lige da premesti ovogodišnji all-star vikend iz grada Šarlota u Nju Orleans. Svoje šampionate su iz te države u znak protesta takođe izmestile sportske asocijacije NCAA i ACC.

XS
SM
MD
LG