Linkovi

Primarni izbori u pet istočnih država


Biračko mesto Mus Lodž u mestu Vajt Plejnz u Merilendu.
Biračko mesto Mus Lodž u mestu Vajt Plejnz u Merilendu.

Donald Tramp i Hilari Klinton, vodeći pretendenti medju republikancima i demokratama, nadaju se velikim pobedama koje bi mogle da ih dovedu nadomak osvajanja stranačkih nominacija.

Birači u pet istočnih država – Konektikatu, Delaveru, Merilendu, Pensilvaniji i Rod Ajlendu – danas biraju svog kandidata u trci za Belu kuću… Donald Tramp i Hilari Klinton, vodeći pretendenti medju republikancima i demokratama, nadaju se velikim pobedama koje bi mogle da ih dovedu nadomak osvajanja stranačkih nominacija.

Trampu je potrebna ubedljiva pobeda da bi se približio potrebnoj cifri od 1.237 delegata. Njegova dvojica rivala, senator iz Teksasa Ted Kruz i guverner Ohaja Džon Kejsik udružili su snage da pokušaju da ga spreče u tome.

Ted Kruz i Džon Kejsik juče su objavili svoj dogovor – Kejsik neće voditi kampanju na primarnim izborima u Indijani 3. Maja, a Kruz je pristao da kasnije ne vodi kampanju u Oregonu i Nju Meksiku. Njihov dogovor je razgnevio Trampa, kome je potrebno da osvoji više od polovine preostalih delegata pre kraja primarnih izbora u junu.

"To samo pokazuje koliko su jadni”, kaže njujorški milijarder.

Tramp je takodje izjavio da bi takav pakt bio nelegalan u poslovnom svetu. Kejsik je prokomentarisao kontroverzu u jednom restoranu u Filadelfiji.

"To malo saopštenje je uzburkalo strasti. Prilično je zabavno. Nikad se ne zna šta ćemo sledeće da uradimo.”

Kruz je branio svoj savez sa Kejsikem tokom susreta sa biračima u Indijani.

"Mislim da ta odluka o rasporedjivanju resursa ima smisla i posvećena je principu pobede nad Hilari Klinton u novembru i promeni kursa naše zemlje.”

Tramp insistira na tome da može da pobedi demokratskog favorita ako se suoče na predsedničkim izborima.

“Pobediću Hilari Klinton, korumpiranu Hilari. Teško ću je poraziti. A lažljivi Ted Kruz ne može da je porazi.”

Klinton nije ulepšavala reči u komentaru koji se očigledno odnosio na Trampa. Ona je pristalicama u Delaveru poručila da osoba koja želi da bude predsednik SAD mora da poznaje Amerikance svih slojeva i porekla.

"Ne možete da samo letite svojim ogromnim avionom, sletite, održite veliki govor, uvredite svakoga ko vam padne na pamet, vratite se u svoj veliki avion i zatim u svoju palatu na Floridi ili luksuzni apartman u Njujorku.”

Za sada, Klinton je u velikom vodjstvu ispred rivala Bernija Sandersa u trci za delegate na demokratskoj konvenciji. Medjutim, senator iz Vermonta vodi uspešnu kampanju sa svojom porukom borbe protiv nejednakosti.

"Mi, kao Amerikanci, radimo najviše sati godišnje, više od bilo koje druge nacije u industrijalizovanim svetu, a opet, na kraju sveg tog vrednog rada, 58% novih prihoda odlazi u ruke jednog procenta na vrhu društvene lestvice.”

Sanders je i danas poručio da će nastaviti da se bori sve do demokratske konvencije.

Inače, prema istraživanju mreže NBC News i servisa Survey Monkey, Donald Tramp ove nedelje po prvi put uživa podršku 50% republikanskih birača. S druge strane, nova anketa kojom su obuhvaćeni pripadnici takozvane milenijumske generacije, mladi ljudi rodjeni izmedju 1992. i 2000. – pokazala je da, ukoliko Tramp bude republikanski a Klinton demokratski kandidat - Hilari ima ubedljivu prednost – 61% mladih bi glasalo za nju a 25% bi podržalo Trampa. Ista anketa pokazala da je Demokrata Berni Sanders i dalje najpopularniji političar medju pripadnicima mlade generacije – sa rejtingom popularnosti od 53%.

XS
SM
MD
LG