Linkovi

Tramp u nevolji u Teksasu


Biračko mesto na primarnim izborima u Teksasu
Biračko mesto na primarnim izborima u Teksasu

Donald Tramp bi mogao da bude u nevolji u najvažnijem republikanskom uposištu - Teksasu. Republikanski kandidat Džon MeKejn je 2008. pobedio u toj državi sa 12 odsto prednosti, dok je Mit Romni 2012. ostvario prednost od čak 16 odsto. Nedavne ankete ukazuju da Tramp vodi sa svega 6 odsto razlike u odnosu na Hilari Klinton. Kako izveštava novinar Glasa Amerike Greg Flejkus iz Hjustona, ishod bi mogao da zavisi od izlaznosti mladih i Hispanaca.

Dok počinje nastava na Univerzitetu Hjustona, Maria Vijenas traži gradjane koje bi mogla da registruje za glasanje.

Ona zastupa neprofitnu grupu pod nazivom “Mia Familia Vota” ili Moja porodica glasa, I mada registruje sve, ona je posebno zainteresovana za više od 40 odsto studenata sa tog univerziteta koji su Hispanci i koji imaju veliki uticaj kod kuće.

“Sve više vidim decu koja traže od roditelja da se registruju, decu koja nose formulare za registraciju roditeljima, decu koja voze roditelje na glasanje.”

Profesor političkih nauka Dejvid Brenam takodje primećuje znake da studenti mogu da povećaju političku angažovanost svojih porodica.

“Nije neuobičajeno za mlade ljude da zapravo imaju politički uticaj nad roditeljima. Tačno, roditelji ne moraju da se slože sa svim, ali razgovaraju o tome, a kada diskusija počne, tada i nešto preduzimate po tom pitanju.”

Demokrate u Teksasu zasnivaju najveći deo svoje strategije na podršci Hispanaca i mladih birača i mnogi ljudi u obe grupe su gnevni zbog Trampove retorike.

“Ne slažem se sa onim što Donald Tramp radi i govori i ne želim da on bude predsednik”, kaže studentkinja Ejmi Garsija.

“Već je pokazao koliko je loš, i vredja Meksikance, žene i druge”, ističe službenica Lora Montenegro.

Ukoliko Tramp mora da uloži vreme i resurse u pretežno republikanski Teksas to će smanjiti njegove aktivnosti u državama koje su ravnomernije podeljene.

“Ako je Teksas u igri, to je zaista loša vest za Donalda Trampa”, ističe Dejvid Brenam sa Univerziteta Hjustona.

Još jedan problem za Trampa je da je većina republikanaca u Teksasu glasala na primarnim izborima za teksaškog senatora i konzervatica, Teda Kruza, koj je odbio da podrži Trampa.

Medjutim, repubikanci koji su protiv Trampa se oštro protive Hilari Klinton:

“Bio bih šokiran, ako bi ijedan od ovo dvoje kandidata dobio 50 odosto glasova, mislim da će biti bar deset odsto onih koji neće glasati ni za koga na predsedničkim izborima.”

Ako trka u Teksasu bude tesna, ishod će velikim delom zavisiti od toga koliko republikanaca će stati uz Trampa i koliko će demokrate uspeti da motivišu Hispance i druge birače da povećaju svoj tradicionalno nizak odziv na izborima.

Još jedan faktor je da je broj Hispanaca koji glasaju za republikance u Teksasu viši nego u drugim državama i Trampovi oštri predlozi o imigraciji možda ih ne opterećuju u istoj meri kao ekonomski problemi i nezaposlenost.

Na svim izborima u Teksasu od 1994., republikanci su osvajali oko trećinu glasova Hispanaca, što je, kombinovano sa visokim odzivom pretežno belih konzervativaca, bilo dovoljno da osvoje svaku izbornu trku u ovoj državi.

XS
SM
MD
LG