Linkovi

Tramp i dalje u centru pažnje posle prve debate


Republikanski predsednički kandidati Kris Kristi, Marko Rubio, Ben Karson, Skot Voker, Donald Tramp, Džeb Buš, Majk Hakabi, Ted Kruz, Rand Pol i Džon Kejsik na početku debate u Klivlendu
Republikanski predsednički kandidati Kris Kristi, Marko Rubio, Ben Karson, Skot Voker, Donald Tramp, Džeb Buš, Majk Hakabi, Ted Kruz, Rand Pol i Džon Kejsik na početku debate u Klivlendu

Donald Tramp i njegovi saradnici u predizbornoj kampanji danas imaju razloga za slavlje. Nabusiti milijarder uspeo je da ostane u centru pažnju sinoć tokom čitave prve republikanske predsedničke debate u Klivlendu dok se 9 drugih kandidata na sceni među sobom borilo za malo pažnje.

Donald Tramp je sijao po izlasku sa sinoćnje debate.

“Prema onom što mi svi kažu, pobedio sam u debati”.

Od samog početka, Tramp je zapretio. On je jedini kandidat koji odbija da obeća da neće ući u predsedničku trku kao nezavisni kandidat ukoliko republikanska stranka odbije njegovu nominaciju. “Neću to sada da obećam”.

“Upravo je u tome problem. On kupuje i prodaje političare svih boja”, istakao je Trampov rival Rend Pol.

Učesnici debate sukobili su se oko mnogobrojnih zapaljivih tema – od ilegalne imigracije preko gej brakova do terorizma, a prikupljanje podataka od strane NSA-a je izazvalo posebnu konfrontaciju.

“Želim da se prikupi još više podataka od terorista, ali manje o nedužnim Amerikancima”, kazao je Rend Pol.

“Dok sediš u nekom potkomitetu i naduvavaš ovu temu, onda možes da iznosiš takve stavove”, primetio je kandidat Kris Kristi.

Ali, Tramp je neprekidno uspevao da dospe u centar pažnje u svom specifičnom stilu.

“Nazivali ste preko Tvitera žene koje ne volite debelim svinjama, psima, gubitnicima i odvratnim životinjama”, podsetila je Megin Keli, novinarka Foks Njuz i jedan od moderatora debate.

“Samo Rozi O Donel”, odvratio je Tramp.

Analitičari kažu da je bivši favorit, Džeb Buš neuspešno pokušavao da se istakne tokom debate, ali da je barem ostao iznad okršaja sa Trampom.

“Mediji su danas preneli navode neimenovanog donatora koji je rekao da ste za Trampa rekli da je klovn, budala i još nešto što ne možemo da ponovimo na televiziji”, rekla je Bušu Megin Keli.

“To nije tačno. Ali jesam rekao da je Trampov način govora razoran”, odgovorio je Buš.

Tramp je takođe bio kritikovan zbog svojih donacija demokratama. “Dao sam im dosta novca. Svima sam ovde dao dosta novca”, otvoreno je rekao milijarder.

Kritikovan je i zbog toga što je pozvao Hilari Klinton na svoju svadbu – što se vidi na fotografiji iz 2005.

“Što se tiče Hilari Klinton, rekao sam joj dođi na svadbu i ona je došla. Nije baš imala izboga jer sam dao novac za njenu fondaciju”, ispričao je Tramp.

Jedna stvar oko koje su se svi kandidati složili jeste Hilari Klinton. Kao što se i očekivalo, svi su kritikovali demokratsku favoritkinju, i poručili da su sigurni da bi je pobedili na predsedničkim izborima i da bi za zemlju uradili više od nje.

XS
SM
MD
LG