Linkovi

Bela kuća traži reformu UN


Predsednik Donald Tramp sluša govor Sekretara za finansije Stiva Mnučina u Sekretarijatu za finansije u Vašingtonu, 21. aprila 2017. (AP Photo/Alex Brandon)
Predsednik Donald Tramp sluša govor Sekretara za finansije Stiva Mnučina u Sekretarijatu za finansije u Vašingtonu, 21. aprila 2017. (AP Photo/Alex Brandon)

Predsednik SAD Donald Tramp prigovorio je u ponedelajk da SAD nose nefer teret po pitanju koštanja Ujedinjenih nacija, ali je rekao da ukoliko svetska organizacija reformiše način na koji radi, ta investicija bi mogla da bude isplativa.

Tramp, koji je učestalo kritikovao cenu koju Sjedinjene Države plaćaju kako bi podržavale UN, predstavio je svoju zabrinutost direktno amabasadorima u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji su mu se pridružili na ručku u Beloj kući.

"Ukoliko uradimo dobar posao, znatno manje ću brinuti o budžetu jer vi onda govorite o sitnici u poređenju sa važnosti posla koji obavljate", rekao je Tramp 15-orici izaslanika u Savetu.

Sjedinjene Države najveći su finansijer Ujedinjenih nacija, sa 22 odsto učešća u budžetu teškom 5,4 milijarde dolara, kao i sa 28,5 odsto učešća u 7,9 milijarde dolara vrednom budžetu mirovnih akcija. To procenjeno učešće dogovorile su 193 članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tramp je rekao da je udeo SAD u tim budžetima "nefer".

On je predložio rezanje budžeta za diplomatju i stranu pomoć od 28 odsto, što uključuje i neodređeno redukovanje u finansiranju Ujedinjenih nacija i agencija svetske organizacije, kao i 25 odsto smanjenja za američko finansiranje mirovnih operacija.

"Potrebno je da zemlje članice zajedno eleminišu neefikasnost i naduvenost i da učine da ni jedna nacja ne nosi na svojim ramenima disproporcionalni deo tereta", rekao je.

Trampove ocene dolaze u trenutku kada se Generalna skupština UN priprema za pregovore u narednim mesecima o regularnom budžetiranju UN-a u 2018. i 2019. godini i o budžetu mirnovih operacija od 1. jula 2017. do 30. juna 2018. godine.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, kratko se sastao sa Trampom u Beloj kući u petak, po prvi put otkako su obojica preuzeli svoje dužnosti ranije ove godine.

Sjedinjene Države trenutno duguju Ujedinjenim nacijama 896 miliona dolara za glavni budžet organizacije, saopštili su zvaničnici UN. Sjedinjene Države takođe razmatraju 16 mirovnih operacija UN, pošto godišnji mandati dolaze pod razmatranje Saveta bezbednosti po pitanju smanjenja troškova.

Agencije Ujedinjenih nacija, poput UN Programa za ravzoj (UNDP), Agencije za decu (UNICEF) i Fonda za stanovništvo (UNFPA), finansiraju vlade na dobrovoljnoj osnovi.

Stejt dipartment saopštio je ovog meseca da obustavlja finansiranje UNFPA, međunarodne agencije fokusirane na pitanja planiranja porodice, kao i zdravlje majki i dece u više od 150 zemalja. Gutereš je upozorio da će smanjenje finansiranja imati "razarajuće efekte" po ranjive žene i devojčice.

U 2016, Sjedinjene Države bile su na vrhu po finansiranju glavnog budžeta UNDP-a, sa 83 miliona dolara donacija; vodeći donator glavnog budžeta UNICEF-a u 2015. sa 132 miliona i četvrti najveći donator UNFPA sa 75 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG