Linkovi

Nepredvidljivost - element Trampove spoljnopolitičke strategije


Novoizabrani predsednik Donald Tramp izlazi iz zgrade Njujork Tajmsa 22. novembra 2016.
Novoizabrani predsednik Donald Tramp izlazi iz zgrade Njujork Tajmsa 22. novembra 2016.

Kao predsednički kandidat, Donald Tramp je često naglašavao potrebu da predsednik bude nepredvidljiv kada je reč o spoljnoj politici. Čini se da je uspeo u tome.

Osam nedelja pre nego što Tramp udje u Belu kuću, mnogi spoljnopolitički eksperti priznaju da nemaju predstavu kakvu će spoljnu politiku on nadzirati i usmeravati.

"To je kao neka nova forma kremljologije - pokušaj da se dešifruje u kome će smeru on ići", našalio se Danijel Larison, urednik magazina "Američki konzervativac".

Tramp, biznismen milijarder koji se predstavlja kao vrhunski pregovarač - prigrlio je dva jasna i naizgled kontradiktorna pristupa spoljnoj politici. Povremeno on poziva na veću uzdržanost u svetu, iznoseći argument da su SAD suviše fokusirane na izgradnju drugih država a nedovoljno na sopstveno stanje.

U drugim situacijama, Tramp naginje na potpuno drugu stranu - na primer, preteći da će izvršiti veliko bombardovanje teritorije Islamske države i saradjivati sa američkim kompanijam da bi se "uzela nafta".

Uzmicanje

Od kada je pobedio na izborima, Tramp je po svemu sudeći ustuknuo ili bar sklonio naglasak sa nekih od svojih ekstremnijih spoljnopolitičkih obećanja iznetih tokom kampanje.

U isto vreme, medjutim, novoizabrani predsednik počeo je da popunjava mesta u svojoj administraciji sa nekoliko "jastrebova", odnosno osoba sklonih upotrebi oružane sile, što protivreči neintervencionističkom pristupu svetu.

Na primer, Tramp je izabrao penzionisanog generala potpukovnika Majka Flina da mu bude savetnik za nacionalnu bezbednost i kongresmena Majka Pompea iz Kanzasa za šefa CIA-e. Biografija nijednog od te dvojice muškaraca ne nagoveštava izolacionistički pogled na svet.

Obojica se protive nuklearnom sporazumu sa Iranom i sugerisali su promenu režima kao način da se Teheran drži pod kontrolom. Pompeo je čak nagovestio bombardovanje iranskih nuklearnih postrojenja. Obojica muškaraca su se takodje zalagala za mnogo strožiji pristup borbi protiv terorističke grupe Islamska država.

Nekad od tih gledišta su znatno agresivnija od onih odlazećeg predsednika Baraka Obame, ali nisu baš retka unutar američkog vojnog establišmenta, kaže Lerison. On predvidja da će Tramp nastaviti Obaminu politiku više nego što mnogi očekuju.

Bez kompletnog obrta

"Ono što vidite kod tih imenovanja su ljudi koji su generalno u saglasnostsi sa opštim spoljnopolitičkim konsenzusom u Vašingtonu. Tamo gde se razlikuju, u pitanju su više taktičke razlike", smatra urednik "Američkog konzervativca".

Ta tvrdnja je dobila potporu ove nedelje kada je Tramp imenovao guvenerku Južne Karoline Niki Hejli da služi kao američki ambasador u UN. Kao i Pompeo, Hejli potiče iz politički i vojno agresivnijeg krila Republikanske stranke.

Medjutim, da li Trampova imenovanja zaista nagoveštavaju da su njegove intervencionističke inklinacije prevagnule u odnosu na izolacionističke? Ne mora da znači - kaže Elizabet N. Sonders, profesorka na Univerzitetu Džordž Vašington.

"Postoji kontradikcija unutar toga što Tramp govori i kontrakdicija unutar njegovih imenovanja. Mislim da mi jednostavno još ne znamo šta će biti", kaže Sonders, koja je takodje saradnik Saveta za spoljnopolitičke odnose.

Dodatni signali o Trampovih spoljnopolitičkim priroitetima pojaviće se kada bude imenovao više svojih političkih saveznika na visoke pozicije, uključujući one na čelu Državnog sekretarijata i Pentagona.

Oni koji očekuju da Trampovo ponašanje postane više predvidljivo će se, medjutim, načekati, smatra Sonders koja ukazuje da je novoizabrani predsednik po svemu sudeći priglio impulsivnost kao strategiju.

"Mislim da je nepredvidljivost - nova ključna reč za američku spoljnu politiku", kaže ona. "Biće to veoma zanimljiv eksperiment."

Bez iznenadjenja

Ta strategija ne bi trebalo da nikoga iznenadi - sam Tramp se mesecima hvalio njom, uključujući svoj prvi veliki spoljnopolitički govor u aprilu.

"Mi kao nacija moramo da budemo više nepredvidljivi. Mi smo potpuno predvidljivi. Hoćemo da šaljemo trupe? Najavićemo im? Šaljemo nešto drugo? Održaćemo pres konferenciju", rekao je Tramp.

On je obećao da će se, pod njegovom administracijom, takvi pouzdani obrasci okončati.

"Moramo da budemo nepredvidljivi", kazao je Tramp mašući kažiprstom po vazduhu da naglasi značaj svojih reči. "A mi moramo da budemo nepredvidljivi, počevši od sad, odmah."

XS
SM
MD
LG