Linkovi

Tramp pozvao filipinskog predsednika u Belu kuću


 Filipinski predsednik Rodrigo Duterte
Filipinski predsednik Rodrigo Duterte

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je kontroverznog filipinskog predsednika Rodriga Dutertea na sastanak u Vašingtonu tokom kojeg bi razgovarali o nizu pitanja, uključujući i severnokorejsku pretnju po regionalnu bezbednost.

Bela kuća je posle telefonskog razgovora dvojice lidera u subotu navela u saopštenju da je "u pitanju bio prijateljski razgovor, tokom kojeg su Tramp i Duterte razgovarali o strahovanjima ASEAN-a u pogledu regionalne bezbednosti, uključujući i severnokorejsku pretnju."

Severna Koreja je rano u subotu ispalila balistički projektil severno od prestonice Pjongjanga, ali su i Vašington i Seul naveli da proba nije bila uspešna.

Papa Franja rekao je u subotu da se nuklearna kriza u Severnoj Koreji "previše zaoštrila" i upozorio da bi rat sa tom izolovanom zemljom uništio veliki deo čovečanstva. Papa je predložio Norvešku kao mogućeg posrednika u rešavanju krize. "Norveška je uvek spremna da pomogne", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve novinarima.

U međuvremenu, Južna Koreja je u nedelju potvrdila da će Vašington da plati troškove anti-raketnog sistema THAAD, uprkos prošlonedeljnim izjavama predsednika Trampa da bi to trebalo da bude obaveza južnokorejskih vlasti.

Zvaničnici u Seulu saopštili su da je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster u telefonskom razgovoru uverio svog južnokorejskog kolegu da su Sjedinjene Države i dalje spremne da plate za THAAD, čiji cilj je odbrana od Severne Koreje.

Trampov poziv Duterteu da poseti Belu kuću je iznenađujući, s obzirom na to da je filipinski predsednik u prošlosti često iznosio uvredljive komentare na račun Sjedinjenih Država.

Takođe je oštro kritikovan zbog, kako mnogi ocenjuju, okrutnog rata protiv narkomana i dilera drogom tokom kojeg je prema nekim procenama ubijeno više od sedam hiljada ljudi.

Protiv Dutertea je podneta i tužba pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog, kako je saopšteno, masovnog ubistva.

XS
SM
MD
LG