Linkovi

Tramp povećava vodjstvo u republikanskoj trci


Donald Tramp na konferenciji za novinare 15. februara u mestu Hanahan u Južnoj Karolini
Donald Tramp na konferenciji za novinare 15. februara u mestu Hanahan u Južnoj Karolini

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo Univerzitet Kvinipijak, biznismen Donald Tramp uvećao je vođstvo na nacionalnom nivou u odnosu na ostale kandidate u trci za republikansku predsedničku nominaciju.

Nova anketa čije je rezultate danas objavio Univerzitet Kvinipijak pokazuje da Tramp ima podršku 39 odsto republikanskih birača, a slede senator sa Floride Marko Rubio sa 19 procenata, i senator iz Teksasa Ted Kruz sa 18 odsto podrške.

U razgovoru za Glasa Amerike putem Skajpa, anketar Kvinipijaka Tim Maloj kaže da i dalje stižu dobre vesti za Trampa.

"Mislim da možemo reći – veeelike dobre vesti za Trampa, on je ubedljivo na čelu trke, dva prema jedan u odnosu na Kruza i Rubija, osvojio je dodatnih 11 procenata kod žena, deset odsto među muškarcima bez fakultetske diplome, on je sada voz koji juri punom parom”.

Na demokratskoj strani, rezultati istraživanja su ostali nepromenjeni – bivša državna sekretarka Hilari Klinton je doslovno izjednačena sa senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom, koji je ostvario veliku pobedu nad njom na primarnim izborima u Nju Hempširu prošle nedelje.

"Berni Sanders je sakupio više od 30 odsto podrške od decembra, da bi se sada potpuno izjednačio sa njom. On je to ostvario tako što je privukao na svoju stranu veći broj crnaca i hispanika, a stiče sve veću podršku i među ženama. Da se demokratski izbori održavaju danas, bila bi to mrtva trka”.

Republikanski primarni izbori u Južnoj Karolini održavaju se u subotu, dok Nevada istog dana održava demokratske izborne skupove. Sledeće nedelje, demokrate se takmiče u Južnoj Karolini, a republikanci u Nevadi.

Retorika sve užarenija

Američki predsednički kandidati pojačavaju retoriku i koriste svu moguću podršku kako bi pobedili na ključnim primarnim izborima u Južnoj Karolini. Republikanci, o čijem se kandidatu glasa u subotu, vode agresivnu kampanju dok vreme ističe za one koji zaostaju u trci.

Nekoliko dana uoči izbora u Južnoj Karolini, Donald Tramp i dalje je na čelu republikanske trke, što izaziva zabrinutost stranačkih lidera. Milijarder bez dlake na jeziku naglasio je u ponedeljak da je jedini kandidat koji ne može da bude potkupljen.

"Kad pogledate nekoga kao što je Ted Kruz, on je primio toliko mnogo novca od raznih različitih ljudi – potpuno je kontrolisan, 100 odsto je pod kontrolom velikih industrija, velike lige. Isto važi za Buša, Rubio je isti slučaj. Tako oni dolaze do novca”.

Tramp je takodje ismevao rivala Džeba Buša što je od svog brata, bivšeg predsednika Džordža Buša tražio da mu spasava kampanju.

"Prema mom iskustvu, najsnažnija osoba obično nije najglasnija osoba u sobi”, izjavio je Džordž Buš na Džebovom predizbornom skupu.

Ted Kruz je iskoristio uvredljivu retoriku svojih rivala da bi samog sebe prikazao kao trezvenog kandidata, dostojnog poverenja.

"Dvojica kandidata u ovoj trci – Donald Tramp i Marko Rubio – imaju istu šemu. Čim neko ukaže na njihovu biografiju, istog trenutka počnu da vrište – lažeš, lažeš! To je veoma čudna dinamika.”

Demokratski kandidati Berni Sanders i Hilari Klinton
Demokratski kandidati Berni Sanders i Hilari Klinton

Dvoje demokratskih kandidata do sada se uzdržavalo od direktnih uvreda, ali i njihova kampanja postaje agresivnija. Suprug Hilari Klinton, bivši predsednik Bil Klinton, učestvuje u njenoj kampanji. U govoru u Floridi hvalio je njena dostignuća.

"Sve čega se ona takne postaje bolje, ona radi u interesu gradjana.”

.... A u Nevadi, uoči demokratksih stranačkih skupova koji se održavaju u subotu, Hilari je hvalila Bilov uspeh.

"Krenimo od ekonomije!”

Krilatica Bila Klintona – “Sve je u ekonomiji, glupane” postala je moto njegove uspešne predsedničke kampanje 1992.

"Dobro smo stajali kada je moj muž bio predsednik”, podseća birače Hilari.

Klinton insistira na tome da je dobro tada bilo svima, ne samo onima na vrhu. Eliminisanje ogromnog jaza bogatih i siromašnih je glavno obećanje iz kampanje njenog rivala Bernija Sandersa, koji ju je pobedio ranije ovog meseca na primarnim izborima u Nju Hempširu.

XS
SM
MD
LG