Linkovi

Bela kuća ponovila neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari


Portparol Bijele kuće Šon Spajser odgovara na pitanja novinara
Portparol Bijele kuće Šon Spajser odgovara na pitanja novinara

Predsjednik Donald Tramp vjeruje da su milioni građana glasali nelegalno na prošlogodišnjim izborima, rekao je u utorak portparol Bijele kuće Šon Spajser, ali nije ponudio konkretne dokaze za tu tvrdnju, koja je davno odbačena kao netačna.​

Novi predsjednik Donald Tramp ponovo je iznio više puta demantovane tvrdnje o 3 do 5 miliona nelegalnih glasača na izborima zbog kojih je, kako je rekao na sastanku u ponedeljak sa kongresnim liderima, Hilari Klinton osvojila ukupno veći broj glasova.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser rekao je u utorak da predsjednik Tramp i dalje vjeruje da zbog glasanja miliona ilegalnih imigranata nije pobijedio po ukupnom broju glasova, ali nije ponudio dokaze o masovnoj izbornoj prevari.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser
Portparol Bijele kuće Šon Spajser

Na pitanje novinara da li ima dokaza za te navode, Spajser je samo rekao da "Tramp već duže u to vjeruje na osnovu studija i informacija koje posjeduje".

Zvaničnici, koji su analizirali izbore, saopštili su da nema indicija da je bilo izbornih neregularnosti - svakako ne na nivou koji Tramp navodi.

Pojedini novinari pitali su Spajsera zašto administracija ne pokrene istragu, ako predsjednik vjeruje da je postojala masovna izborna prevara. Portparol Bijele kuće naveo je da je Tramp uvjeren u svoju pobjedu u izbornom koledžu i da želi da se usredsredi na ispunjavanje obećanja koja je dao američkim biračima. Kasnije je međutim naveo da je moguća buduća istraga.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan nije bio spreman da podrži Trampove tvrdnje.

“Nisam vidio dokaze za to i to sam jasno stavio do znanja”.

Republikanski senator iz Južne Karoline, Lindzi Grejem, pozvao je Trampa da prestane da iznosi tvrdnje o nelegalnim glasačima i da ako ima dokaze o izbornim neregularnostima "objasni zašto to vjeruje."

Tramp oživio projekte za dva naftovoda

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je uredbe o nastavku realizacije projekata izgradnje dva naftovoda u srcu Amerike, u okviru najnovijih poteza da ukine mjere koje je uveo njegov prethodnik Barak Obama. Predsjednik Donald Tramp podržao je kontroverzne naftovode "Kistoun XL" i "Dakota Access", pod uslovom da se prilikom izgradnje koristi američki čelik.

“Ponovo ćemo da pregovaramo o pojedinim uslovima i ako im se to svidi vidjećemo da li možemo da izgradimo Kistoun. To bi donijelo mnogo poslova, 28 hiljada izvanrednih poslova u građevinarstvu. Naftovod Dakota Access takodje zavisi od uslova o kojima ćemo mi da pregovaramo. Insistiram na tome da ako ćemo da gradimo naftovode u Sjedinjenim Državama, cijevi moraju da budu proizvedene ovdje”.

Predsjednik Donald Tramp pokazuje uredbu o naftovodu Kistoun
Predsjednik Donald Tramp pokazuje uredbu o naftovodu Kistoun



Obamina administracija je 2015. godine zaustavila realizaciju projekta Kistoun, kojim bi se nafta transportovala od Kanade do Teksasa, navodeći da bi to ugrozilo američke napore da postigne globalni sporazum o klimatskim promjenama.

Vojska je prošle godine odlučila da istraži alternativne rute za naftovod Dakota, poslije velikih protesta pripadnika plemena Stending rok i njihovih pristalica, koji su isticali da bi taj projekat mogao da zagadi izvore vode i oskrnavi teritoriju, koju lokalna indijanska plemena smatraju svetom.

Tramp je prethodno, na sastanku u Bijeloj kući, pozvao direktore najvećih američkih proizvođača automobila Dženeral Motorsa, Forda i Fijat Krajslera, da prošire proizvodnju u Sjedinjenim Državama.

"Vraćamo proizvodnju u Sjedinjene Države u velikoj mjeri, značajno smanjujemo poreze i nepotrebne propise. Želimo propise, ali one koji nešto znače”.

Novi predsjednik je uoči inauguracije kritikovao automobilske kompanije zbog širenja operacija u Meksiku i prijetio im velikim carinama ako pokušaju da prodaju svoje proizvode u Americi.

Naredne nedelje kandidat za Vrhovni sud, Komi ostaje

Tramp je danas najavio i će naredne nedelje saopštiti ime kandidata za mjesto u Vrhovnom sudu, upražnjeno posle smrti sudije Antonina Skalije.

U međuvremenu je zatražio od direktora FBI Džejmsa Komija da ostane na tom položaju.

Direktor FBI Džejms Komi
Direktor FBI Džejms Komi

“Postao je poznatiji od mene”, rekao je Tramp za Komija.

Komi je trenutno, uz ostale zvaničnike, pod istragom Sekretarijata za pravosuđe, zbog načina na koji se bavio slučajem imejlova Hilari Klinton, te mogućeg uticaja na izbore. Direktor FBI-a pak istražuje veze predstavnika Trampove kampanje sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG