Linkovi

Tramp ne odustaje od zida, ali odlaže raspravu o finansiranju


Američko-meksička granica
Američko-meksička granica

Predsednik Donald Tramp ponovo je u utorak obećao da će da izgradi zid duž američke granice sa Meksikom da bi sprečio ilegalnu imigraciju, iako je nagovestio da je spreman da odloži raspravu o finansiranju tog projekta da bi se izbeglo moguće zatvaranje vladinih agencija ove nedelje.

"Nemojte da dozvolite lažnim medijima da vam govore da sam promenio stav o zidu. Biće sagrađen i pomoći će da se zaustavi trgovina drogom i ljudima”, napisao je Tramp na Tviteru.

Predsednik je u ponedeljak rekao grupi konzervativnih novinara u Beloj kući da rasprava oko finansiranja zida, koji bi po nekim procenama mogao da košta 20 milijardi dolara, može da sačeka do septembra.

Spor u pogledu plaćanja tog projekta, kojem se demokrate protive, pretio je da ugrozi postizanje dogovora o nastavku finansiranja vlade u narednih nešto više od pet meseci.

Aktuelni privremeni budžet ističe u petak u ponoć i ako se do tada ne postigne sporazum o novim merama potrošnje, vlada bi mogla da bude zatvorena od subote, kad Tramp obeležava simboličnih 100 dana na položaju predsednika.

Demokrate se pozdravile Trampovu odluku da odustane od zahteva da se u okviru aktuelnih pregovora o budžetu razgovara i o finansiranju zida, ocenjujući da je to dobro za zemlju. “Pregovarači iz obe stranke sada mogu da nastave da rade na još nerešenim pitanjima”, rekao je lider demokrata u Senatu Čarls Šumer.

XS
SM
MD
LG