Linkovi

Tramp: Zemlja podeljena, istrage "lov na veštice"


Bivši direktor FBI-aja Robert Maler i predsednik SAD Donald Tramp
Bivši direktor FBI-aja Robert Maler i predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp rekao je u četvrtak da poštuje imenovanje specijalnog savetnika u istrazi navodnih veza njegove kampanje sa Rusijom na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

Međutim, Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući ponovio da su istrage do sada bile samo "lov na veštice".

"Zemlja je veoma podeljena zbog toga i drugih stvari", rekao je predsednik i ponovio da nije bilo nikakve saradnje sa Rusima.

Tramp je rekao novinarima da "nema problema sa onim što ljudi žele da urade" ali da njegova administracija mora da se vrati "veoma dobrom" vođenju zemlje.

Predsednik Donald Tramp rukuje se sa predsednikom Kolumbije Huanom Santosom na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik Donald Tramp rukuje se sa predsednikom Kolumbije Huanom Santosom na konferenciji za novinare u Beloj kući

Komi "veoma nepopularan"

Na pitanje novinara da li je tražio od bivšeg direktora FBI-aja Džejmsa Komija da okonča istragu u vezi sa Rusijom, predsednik je odgovorio "Ne, ne, naredno pitanje".

Međutim, dodao je da je Komi bio veoma nepopularan i da je imao loš nastup tokom pretresa u Kongresu, koji je održan pre nego što ga je predsednik otpustio.

Specijalni tužilac koji je postavljen u sredu, bivši direktor FBI Robert Maler, razmatraće više pitanja povezanih sa predsednikom, među kojima su navodne veze sa Moskvom, odluka da otpusti Komija i moguće ometanje pravnog postupka.

Dvojica senatora - demokrata Ričard Blumental i republikanac Lindzi Grejem - saopštili su da Maler sada vodi "krivičnu istragu".

"Najveći lov na veštice u američkoj istoriji"

Predsednik Donald Tramp prethodno je oštro kritikovao imenovanje specijalnog tužioca za istragu mogućih veza njegove kampanje sa Rusijom na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, ocenjujući da je reč o "najvećem lovu na veštice u američkoj istoriji".

Tramp se u četvrtak ujutro na Tviteru požalio da specijalni tužilac nikada nije imenovan da istraži "sve nelegalne poteze" u kamapanji njegove demokratske rivalke Hilari Klinton i administraciji bivšeg predsednika Baraka Obame. Predsednik međutim nije precizirao o kojim nelegalnim radnjama je reč.

Američka obaveštajna zajednica već je zaključila da se Moskva mešala u američke izbore da bi pomogla Trampu da pobedi. Istrage veza Trampove kampanje sa Rusijom vode se i u Federalnom istražnom birou i oba doma Kongresa, Predstavničkom domu i Senatu.

Američki predsednik je u pisanoj izjavi u sredu naveo da nema nikakve veze između njegove kampanje i Rusije.

"Temeljna istraga će utvrditi ono što već znamo, da nije bilo tajnih dogovora između moje kampanje i bilo kog stranog lica. Radujem se što će se to pitanje brzo rešiti", kazao je Tramp koji je više puta isticao da su navode o ruskom mešanju na izborima izmislile demokrate da bi objasnile neočekivani poraz Hilari Klinton.

Robert Maler je 12 godina bio direktor FBI-aja, a 2013. godine ga je nasledio Džejms Komi kojeg je Tramp otpustio prošle nedelje.

Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn rekao je da imenovanje Malera za specijalnog savetnika odnosno specijalnog tužioca ne znači da je utvrđeno "da su počinjena krivična dela ili da je bilo kakvo krivično gonjenje neophodno.

Međutim, Rozenstajn je dodao da je "zbog jedinstvenih okolnosti, u javnom interesu da istragu vodi osoba koja je nezavisna od uobičajnog lanca komande".

Specijalni tužilac ima svoj budžet, može da zapošljava svoje saradnike, da traži podizanje optužnica i vodi sudski proces protiv bilo koga ko je optužen za krivična dela kao rezultat istrage. Vodeći članovi Kongresa pozdravili su Malerovo imenovanje navodeći da veruju da će biti sprovedena sveobuhvatna i fer istraga.

XS
SM
MD
LG