Linkovi

Tramp napao legendarnog borca za građanska prava


Kongresmen Džon Luis tokom nedavnog svedočenja na Kapitol Hilu u procesu potvrde senatora Džefa Sešnsa za novog sekretara za pravosuđe
Kongresmen Džon Luis tokom nedavnog svedočenja na Kapitol Hilu u procesu potvrde senatora Džefa Sešnsa za novog sekretara za pravosuđe

Samo par dana pre velikog američkog praznika u čast Martina Lutera Kinga mlađeg, novoizabrani američki predsednik Donald Tramp napao je kongresmena Džon Luisa, pošto je legendarni borac za građanska prava izjavio da Trampa ne smatra "legitimnim predsednikom", zato što veruje da je Rusija pokušala da mu pomogne da dobije predsedničke izbore.

U intervjuu za TV mrežu NBC, koji je snimljen u petak, a emitovan danas u emisiji "Meet the Press", Luis je rekao:

"Verujem u pokušaj da sarađujete s ljudima. Biće teško. Biće veoma teško. Ne vidim ovog izabranog predsednika kao legitimnog predsednika".

Luis je dodao da "misli da su Rusi učestvovali u pomaganju da se ovaj čovek izabere".

Tramp je odgovorio juče ujutro sa dve poruke na Tviteru, u kojima je poručio da bi zakonodavac iz Džordžije , umesto da ga kritikuje, trebalo da se koncentriše na služenje građanima u svom okrugu.

Luisova predstavnica za medije Linda Džons odbila je da komentariše Trampov napad, ali je istakla da "Amerikanci, kao narod, imaju pravo da znaju da li je strana vlada uticala na njihove izbore".

Luis je bio jedan od organizatora Marša na Vašington 1963, kada je lider borbe za građanska prava Martin Luter King mlađi održao svoj čuveni govor "Imam jedan san" pred više od 200 hiljada ljudi. Kongresmen Luis dve godine kasnije je zadobio ozbiljnu povredu glave na takozvanu "Krvavu nedelju", kada je policija brutalno napala mirne demonstrante u Selmi, u Alabami.

U međuvremenu, juče su širom SAD održane desetine skupova i protesta pred inauguraciju Donalda Trampa na kojima su građani izražavali podršku imigrantima i muslimanima.

XS
SM
MD
LG